НА ПОЧЕТКУ „ЛИЛА ЛО“ ФЕСТИВАЛА – Есцајг претворен у скулптуре

Четврта самостална изложба скулптура Бранислава Трифуновића, цењеног лозничког лекара, названа је „Тице Зеленике“ и њоме је данас започет вишедневни програм петог „Лила Ло“ фестивала чији домаћин је Туристичка организација града Лознице. Око 25 необичних скулптура насталих, углавном, од старог есцајга, изложено је у Галерији „Мина Караџић“ уз подршку Центра за културу „Вук Караџић“ и Библиотеке Вуковог завичаја у којој је пре годину дана и зачета идеја о овој поставци. Музиком су изложбу употпуниле чланице квартета „Увертира“, а о Трифуновићевом раду говорио је академски сликар Драго Симић.

– За Бранислава Трифуновића је карактеристично то да он од предмета које сви користимо свакодневно ствара уметничка дела. Генијалним спајањем елемената есцајга или других металних делова уз пажљиву и минималну интервенцију, ствара одређену форму. Он се бави асоцијативном фугурацијом и посматрајући његове фигуре птица ми распознајемо и одређене врсте. То показује да он дубоко умно проучава анатомију и физиономију сваке животиње и добро анализира предмете које ће употребити. У својим радовима дочарава покрет, уметнички врло зрело, и од идеје до реализације он лако долази – рекао је Симић истичући да Трифуновићев рад прати већ 25 година.

Бранислав Трифуновић је по занимању гинеколог и радио је у лозничкој Општој болници. Скулптуром се бави од 2006. године и, углавном, користи метал, рециклажни материјал и отпад, од есцајга и гвожђа до ауто делова и електронског отпада, комбинованим техникама обраде уз минималну интервенцију на материјалу. Скулптуре су различитих тематика и формата, од минијатура до великих инсталација. Стварајући, како каже, прати основну идеју, али и интригира и код посматрача изазива добро расположење. Излагао је самостално у Шапцу, Зајечару и Бањи Ковиљачи, као и на групним изложбама у Београду, Москви и Горњем Милановцу.

– Ова изложба има везе са Лозницом и реком Дрином, незамисливом без људи, животиња, птица и биосфере. Пошто сам се у једном периоду интензивније бавио прицама родила се идеја да направим овакву поставку, посвећену птицама које су везане за Дрину и околину, али има ту и других фигура и животиња, попут петлова. Тематски је усмерена ка птицама а по материјалу и обради је шаролика. Најчешће радим са прохромом, односно нерђајућим есцајгом, али овде има и елеманата од метала, жице, отпадног материјала. Ту се види шта све може да се користи у остваривању идеја и визија. Углавном пре него што почнем да стварам скулптуру већ имам визију како она треба да изгледа, неке настају месецима, али често се идеја отисне и у неком другом смеру па настане нешто што нисам планирао. Некада понешто заврши и у отпаду – каже аутор Трифуновић.

Додаје да до квалитетних материјала тешко долазила, а да користим есцајг предложила му је супруга јер је видела колико се мучи да нађе парчиће отпада од прохрома. Прво је употребио онај из куће, а онда је доста тога добио од рођака и пријатеља. Материјал налази на отпадима, бувљацима и како каже, необично је то што се људи нерадо одричу својих кашика, виљушака или ножева јер су за њих „емотивно везани“. Трифуновић објашњава да је фигуру лакшпе направити од више елемената, али да је прави изазов створити нешто од једног или два дела. Он има срећу да му се често фигура „наметне сама“.  

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛИЛА ЛО ФЕСТИВАЛ – Бесплатан превоз

СУТРА У ЉУБОВИЈИ – Најдужи спуст Дрином

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )