МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ- Опремање лозничког вртића

Фото: Влада Србије

Уговоре о опремању пет вртића – центара кластера из Београда, Новог Сада, Пирота, Чачка и Лознице у којима ће се, ради едукације, организовати стручне посете запослених из других предшколских установа у Србији, даљи развој квалитетне праксе, размена искуства и реализација једнодневних стручних скупова потписали су јуче први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, представници градова и изабраних предшколских установа.

Вртићи – центри кластери биће опремљени ниским мобилним намештајем, дидактичким средствима и ИКТ опремом у вредности од 21 милион динара, а средства су обезбеђена у оквиру Пројекта ‘’Инклузивно предшколско васпитање“ који министарство реализује у сарадњи са Светском банком. Васпитачи из вртића центара кластера обучени су за вођење стручних размена, а обезбеђена је и континуирана стручна подршка Института за педагогију андрагогију, наводи се на сајту Министарства просвете.

– Вртићи–центри кластери су једна од мера којом стварамо услове за унапређивање квалитета предшколског васпитања и образовања и обезбеђујемо подршку васпитачима и снажимо њихове компетенције за реализацију Програма ‘’Године узлета““ – изјавио је министар Бранко Ружић и најавио да су пројектом обезбеђена и додатна средства за опремање 107 предшколских установа комплетима ниског мобилног намештаја и ИКТ опреме у износу од милион евра.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Пројектом ‘’Инклузивно предшколско васпитање“ пружа подршку предшколским установама у увођењу и примени нових Основа програма предшколског васпитања и образовања ‘’Године узлета“. Подршка која обухвата опремање вртића кластер-центара, обуке за 14.000 васпитача, менторску подршку за 168 вртића, израду и штампу шест различитих приручника вредна је 4.300.000 евра. Поред тога, уз подршку Пројекта, Министарство изградњом, доградњом и адаптацијом вртића обезбеђује и 11.000 нових места за малишане у вртићима широм Србије.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је потписао уговор испред Града Лознице, каже да ће у ових пет градова објекти бити опремљени одговарајућим намештајем, информатичком опремом и дидактичким средствима.

– Један објекат биће тако потпуно опремљен и са децом ће се, без обзира на узраст, радити на другачији начин него сада. До сада је васпитач био тај који је настојао да по свом плану неку тему приближи деци, а сада је обрнуто, деца су та која имају идеју, спроводе је, а васпитач им у томе помаже и усмерава их. У сваком објекту је тим који је био на посебној обуци и сада ће у ових пет градова долазити колеге из других обданишта да виде како се то ради. Што се тиче Лознице на тај начин биће опремљен објекат ‘’Бамби’’. Потписали смо уговор за опремање намештајем где смо добили око 1,7 милиона динара, и за информатичку опрему смо добили толики износ, а видећемо колико ћемо за дидактичку опрему – казао је данас Ђокић за портал ЛН.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАСЕДАЛО ГРАДСКО ВЕЋЕ – Усвојен предлог одлуке о измени Плана детаљне регулације парка иза ’’Соколане’’

СРЕДЊА ШКОЛА У КРУПЊУ – Места за 90 ученика првог разреда

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )