НА ПОДРУЧЈУ ЛОЗНИЧКОГ ’’ПОЉОСАВЕТА’’ – Добра година за малину

НА ПОДРУЧЈУ ЛОЗНИЧКОГ ’’ПОЉОСАВЕТА’’ – Добра година за малину

Берба малине је при крају у равничарским пределима, чак и у неким брдским, једино је на већим надморским висинама изнад 500, 600 метара тек на половини, а овогодишњи квалитет је екстра и скоро није био такав, каже Златица Крсмановић, дипломирани инжењер воћарства из “Пољосавета” који покрива Лозницу, Љубовију, Крупањ и Мали Зворник. Према њеним речима, кише су пале у право време, а приноси су, с обзиром на то да је малина из зимског периода изашла лоша због прошлогодишње суше, ипак, на лањском нивоу.

– Цена је за произвођаче задовољавајућа јер се за килограм рода углавном кретала од 550 до чак 750 динара за органску малину, а приноси су по хектару у просеку око шест тона. Прошле године је била добра цена, а овог пролеће су малињаци били добро обрађени и сређени јер је најављивана добра цена па су их људи у њеном ишчекивању обрадили, чак су окопани неки засади који се се уопште не окопавају. То би у принципу требало радити сваке године, али тај недостатак радне снаге је увек проблем. Ми треба да радимо на томе да обнављамо засаде, садимо на добро припремљеним парцелама, са квалитетним садним материјалом и онда ниједне године не би изостали ни квалитет ни принос. Савет је да треба малињаке обржавати од краја бербе, а неопходни су и системи за наводњавање и на томе треба радити. Одмах на крају текуће треба почети припреме за наредну годину, уколико се желе добри резултати – објашњава Крсмановићева за портал ЛН и додаје да је ово била добра година за малину.

Осим узгајивача, могу бити задовољни и берачи. Било је у почетку проблема, али је долазила радна снага са стране, људи су се некако снашли, организовали се и стабилизована је цена дневнице. Била је од 3.500 до 5.000, у просеку 4.000 динара за десет сати рада. Под малином је, наводи  Крсмановићева, у Лозници и остале три општине, око две хиљаде хектара и та бројка се не мења, стари малињаци се крче, подижу се нови, неки су људи у једном моменту одустали од малине, али су се зато повећале површине код ових који већ годинама раде тако да је површина под ’’црвеним златом’’ годинама непромењена.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Три наранџаста аларма

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници два и по пута више новозаражених

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )