У СУСРЕТ ФЕСТИВАЛУ „ЛИЛА ЛО“ – Програм на завидном нивоу

Туристичка организација града Лознице данас је на Гучеву представила програм предстојећег фестивала „Лила-Ло“. Директорка Снежана Перић рекла је да за ову манифестацију влада огромно интересовање, а да је и сам програм обогаћен и усклађен с обележавањем малог јубилеја, петом годишњицом од покретања.

– И пети фестивал „Лила-Ло“ организујемо уз подршку градске управе, Канцеларије за младе и Центра за културу „Вук Караџић“, а подржали су нас и Министарство културе и информисања и Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Фестивал је посвећен нашем народном обичају лилања, аутентичном за Лозницу и регију Подриње, младима и свима који се тако осећају. За фестивал су многи већ чули и ових дана нас многи посетиоци града питају када почиње. Тај дан се приближава, а велики број волонтера је ангажован да би све протекло како је и замишљено. Они су заправо звезде фестивала, али друштво ће нам правити и бројне музичке и глумачке звезде. Од 8. до 12. јула имаћемо пет концерата на којима су многи од учесника или из нашег града или су пореклом из Лознице – рекла је директорка Перић.

Она је најавила да ће, као и први фестивал, и овај отворити пијаниста Никола Аврамовић, наш суграђанин, заједно с виолончелистом Немањом Станковићем. То ће бити светска премијера њиховог заједничког концерта који су припремили за турнеју по целом свету, а концерт и церемонија отварања манифестације је у осам увече у Вуковом дому културе. Фестивалски програм почеће већ у пет поподне испред просторија ТОГЛ, а улични перформанс одвијаће се даље поред галерије „Мића Поповић“, до Вуковог дома културе.

Другог дана (субота 9. јул) у Тршићу је планиран целодневни програм за децу, такмичење „Бркови по Вуку“, а од осам увече на саборишти концерт Рок симфоније из Бањалуке којом диригује Лозничанин Душан Урошевић.

Трећег дана, у недељу, програм се наставља у Тршићу, али и у Бањи Ковиљачи где ће по први пут бити организована велика плесна журка и игра светла „Фонтана у боји“, којом ће бити представљена бањска фонтана у новом сјају. Увече од осам сати у Тршићу на саборишту концерт ће приредити Амира Медуњанин, регионална музичка уметница, која наступа и широм планете.

– Понедељак је дан за лилање, доћи ће бројне новинарске екипе, а све ће се одвијати код старе лозничке Цркве Покрова Пресвете Богородице. Лилање је у осам сати, а већ у девет, у Тршићу је велики концерт Констракте и групе „Земља грува“. У уторак је смотра фолклора „Састанак“ и „Коло за дукат“, а у амфитеатру Цркве Светих апостола Петра и Павла Српски камерни оркестар извешће „Византијски мозаик“, композиторско дело академика Светислава Божића. Оркестром диригује Ђорђе Павловић, пореклом из Бање Коиљаче. Први пут у ће се чути и „Ковиљачко кокоњеште“, а уједно ће то бити и завршница фестивала – најавила је Снежана Перић.

Она је подсетила да ће током свих дана фестивала бити организован пратећи програм, позоришне представе за децу, изложбе скулптура, етно-базари, као и продајна изложба занатског пива. Иначе, сви програми „Лила-Ло“ фестивала бесплатни.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УДДК ”ДР МИЛЕНКО МАРИН” – Уручено тринаест захвалница

КАМП ШКОЛЕ РОК ГИТАРЕ – Дружење у природи уз рокенрол

НОВО – Преузми бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )