ЛОЗНИЧАНИ У ВИШЕГРАДУ – Слике Поповића у Андрићграду

ЛОЗНИЧАНИ У ВИШЕГРАДУ – Слике Поповића у Андрићграду

У оквиру дводневног програма „Видовданске свечаности“, који је одржан јуче и прекјуче у Андрићграду у Вишеграду, Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице представио је уметничка дела сликара Миодрага Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић из сталне поставке слика која носи име двоје српских уметника и супружника. У Галерији „Петар Лубарда“, која се налази при Андрићевом институту у Андрићграду, изложено је 19 слика Миће Поповића и шест Вериних, а о њиховом стваралаштву говориле су сликарка Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу, и историчарка уметности Марина Цветановић, кустоскиња у сталној поставци. Изложбу је отворио песник Матија Бећковић, члан Српске академије наука и уметности.

Јуче, на Видовдан, организован је и округли сто „Европа и Русија“, док је манифестацију обележило откривање споменика на Тргу Николе Тесле великану писане речи Меши Селимовићу, чији је аутор Зоран Кузмановић. Овај вајар је аутор и споменика браћи Соколовић – Мехмед-паши и Светом Макарију – који је пре четири године постављен у Андрићграду. Уследио је пригодан музички програм, а потом је у холу Андрићевог института отворена и изложба „Меша Селимовић: избор докумената“, аутора Јелице Рељић, Александра Марковића и Николе Аџића.

Иначе, првог дана „Видовданских свечаности“ у Андрићевом институту представљена је књига „Презирање сопственог: о култури самомржња у Европи“ Франка Лисона, коју је превео Никола Живковић, а говорили су професори др Мило Лонпар, др Слободан Антонић и др Слободан Рељић.

С. П.

Фото: Центар за културу ”Вук Караџић”

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ОКО СОКОЛОВО” ОД 1. ЈУЛА – Пази, снима се!

У ЛЕШНИЧКОМ ПАРКУ – Деца брину о природи

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )