ДАН ПРЕД ВИДОВДАН – Песничко духовно причешће

ДАН ПРЕД ВИДОВДАН – Песничко духовно причешће

Чланови књижевног клуба КУД „Караџић“ и Црквена општина лозничка, приредили су вечерас у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете Богородице програм под називом „Видовданско песничко причешће“, по угледу на манифестацију која се традиционално одржава у Грачаници. Осамнаесту годину уочи великог празника Видовдана окупили су се песници из Јадра, као и гости из Зворника, програм су употпуниле вокалне солисткиње Сања Маврак и Александра Антонић, а пригодну беседу одржао је јереј Милош Петровић.

– Песништво је једна од најлепших уметности. Треба и даље да песмом преносите дух оптимизма, на млађе, али и на старије суграђане, а Видовдан је добра инспирација. Зато и молим све песнике да овај празник Светог кнеза Лазара и свих мученика пострадалих на Косову пољу не буде дан депресије и нарицања, него управо дан оптимизма – поручио је јереј.

У име лозничких песника, публици се обратио Љубомир Ћорилић, књижевник и један од иницијатора манифестације, који је надахнуто говорио о историјским догађајима везаним за Косово и Метохију, указујући на значај очувања српских светиња, језика и ћириличног писма.

– Косово је први праг Србије, душа која је запоседнута давно и зато Срби и јесу стекли право на тај усудни простор који је истовремно и витешки и страдални. Ми песници имамо срце и душу да пишемо речи којима се освешћава свака душа и сваки ум, ту смо да чувамо реч и Србију, српски језик и српско писмо. Ово време много од нас тражи а ми ћемо очувати ведрину јер Србија је песничка земља. Осим што је јуначка и косовска, Србија чува свој језик, културу и поезију. У памћењу морамо имати да је Космет најмањи простор у свету који је најгушће насељен топонимима једног народа, српског народа и нама већа тапија не треба. Морамо је чувати и проносити у будуће векове. Донедавно смо имали 1.927 топонима који су сведочили да је то српска земља. То су храмови, градови, утврде, знамења која чувају историју сваког народа. Међутим, данас је тих топонима 1.127 – подсетио је Ћорилић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Одржан “Видовдански сабор” – смотра игре,песме и лепоте

ОШ „ЈОВАН ЦВИЈИЋ“ – У друштву великана

НОВО – Преузми бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )