КАКО ДО ЕЛЕКТРИЧНИХ АУТОМОБИЛА – Неопходна помоћ државе

Висока цена, недовољно развијена инфраструктура и домет електричних аутомобила – три су највеће бриге које муче потенцијалне купце ових возила – показују истраживања НАЛЕД-а. Према истраживањима, 86 одсто грађана Србије би возило електрични аутомобил, али када би држава платила пола цене, већина би била спремна да издвоји највише 3.000 евра изнад цене возила који имају моторе са унутрашњим сагоревањем. Ценовници дистрибутера показују да су хибридна и електрична возила и до три пута скупља од стандардних и за три четвртине грађана то је главни разлог зашто не купују ова возила. Већина испитаника, 87 одсто, подржава субвенције које држава даје за њихову куповину, али је сваки други мишљења да држава треба да сноси половину трошкова.

Поред цене, проблем представља и недовољно развијена инфраструктура, према различитима проценама у нашој земљи је постављено око 150 пуњача. Ако се узме у обзир да је просечно време пуњења око 4,5 сата, то би значило да се на једном пуњачу дневно може напунити највише пет аутомобила. Од тога, на ауто-путевима је постављено само осам пуњача а до краја ове године биће их највише осамнаест. Поред обезбеђивања већег броја пуњача, изазов ће бити и регулисање наплате пуњења које је сада бесплатно. Како процењују у НАЛЕД-у, и у случају увођења накнаде, трошак пуњења би, без накнаде за коришћење пуњача и других трошкова, био неколико пута нижи него код стандардних возила код којих у просеку износи 1.300 динара на сто километара.

Што се тиче домета, односно, километраже коју електрични аутомобили могу да пређу без пуњења, 65 одсто испитаника било би задовољно дометом до 500 километара. Стандардни аутомобили имају досег од 500 до 790 километара с једним пуњењем резервоара, електрична возила не заостају за тим од 455 до 836 км, дакле задовољила би већину потреба. За дуже релације, поред брзих пуњача, једно од решења могле би бити замењиве батерије.

Неке од мера које би могле да помогну већој заступљености еколошких возила које су примењивале и друге земље су умањење путарине од 50 одсто за електрична и 25 одсто за хибридна возила, бесплатан паркинг и једноставнија процедура за постављање пуњача. Такође, потребно је дигитализовати и поједноставити процедуре доделе субвенција и коришћења пореског ослобођења за е-возила. Из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре најављено је да ће у овој години бити израђена стратегија за унапређење сектора е-мобилности а први корак ће бити поједностављење поступка инсталирања пуњача. До краја године биће припремљени и предлози Закона о планирању и Закона о путевима као и допуна законских решења која се односе на безбедност у саобраћају.

Иначе, према подацима МУП-а, у 2020. години било је регистровано 2,2 милиона возила од чега само 1.416 хибридних и 102 електрична.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЧКИ ЕКОЛОШКИ КАМП НА ЛИСТИ НАЈБОЉИХ – Максималан број бодова за ”Еко Ло фестивал”

СТРЕЉАШТВО – Злато за лозничке Соколове

НОВО – Преузми бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )