ИЗВЕШТАЈ ДРИ О ДРИНИ – Затајили државни органи

Водни инспектор је од 2017. до 2020. открио 53 случаја вађења речних наноса из реке Дрине без водне сагласности, стоји у извештају Државне ревизорске институције. Надлежни органи нису предузимали мере у циљу утврђивања количина нелегално извађених речних наноса и утицаја ових активности на животну средину, а нису обезбедили ни потпуне податке потребне за благовремено и ефикасно праћење и контролу услова вађења речних наноса, пише у извештају

У периоду од 2017. до 2020. године пријављено је 1.004.412 кубних метара извађених речних наноса реке Дрине, а од ове количине више од 95 одсто се односи на водно земљиште низводно од ХЕ ”Зворник”, наводи се у недавно објављеном извештају Државне ревизорске институције (ДРИ) о ревизији сврсисходности пословања ”Управљање вађењем речних наноса из реке Дрине”. Водни инспектор је у том периоду открио 53 случаја вађења речних наноса из реке Дрине без водне сагласности, а надлежни органи нису предузимали мере ради утврђивања количина нелегално извађених речних наноса и утицаја ових активности на животну средину, наводи ДРИ.

Дрина представља значајан природни ресурс шљунка због чега је и комерцијално вађење речних наноса веома изражено у приобаљу или са спрудова уз речно корито. Динамична промена трасе реке Дрине доводи до проблема коришћења земљишта и одређивања надлежности за спровођење контроле и на овој реци постоји  проблем нелегалне и неконтролисане експлоатације песка и шљунка, а напуштени копови се неретко користе за одлагање комуналног и другог отпада и претварају у дивље депоније.

“Спровођењем редовног и ванредног надзора од 2017. до 2020. године водни инспектор је у 53 случаја затекао лица без важеће водне сагласности у вађењу речних наноса са водног земљишта реке Дрине. Овим лицима изречене су мере забране обављања активности, али нису утврђене количине извађених речних наноса. Покренути поступци пред надлежним судом и изречене мере нису одвратиле лица од понављања нелегалних радњи па је тринаест особа више пута затечено у вађењу речних наноса без водне сагласности. О откривеним случајевима нелегалног вађења речних наноса није обавештавана инспекција заштите животне средине, због чега није утврђено да ли је тим активностима нанета штета по животну средину и нису предузимане мере које су у надлежности инспектора заштите животне средине”, пише у извештају ДРИ.

За Дрину нису познати подаци о промени у количинама речних наноса ни упоредни подаци о утицају реализованог вађења речних наноса на водни режим. Не постоје упоредни подаци о стању водног земљишта пре и након вађења речних наноса, а на прилазним путевима и локацијама које су коришћене за вађење речних наноса са водног земљишта Дрине остављен је комунални и други отпад за који није утврђено ко и када га је одложио, навела је ДРИ у извештају. Надлежни органи нису предузимали мере у циљу утврђивања количина нелегално извађених речних наноса и утицаја ових активности на животну средину, а нису обезбедили ни потпуне податке потребне за благовремено и ефикасно праћење и контролу услова вађења речних наноса. Због тога није потврђено да су активности спроведене према одобреним пројектима и условима, нити се може потврдити да пријављене количине одговарају стварно извађеним количинама речних наноса. Дрина са својим обалским појасом представља еколошки коридор од међународног значаја. Слив ове реке је регион богатог биодиверзитета и станиште бројних ендемских врста, као и многих врста које су на локалном и на континенталном нивоу постале ретке или угрожене. Од нарочитог је значаја да утицај људских активности на животну средину буде контролисан и на прихватљивом нивоу, а вађење наноса у дозвољеном обиму, како ове активности не би угрозиле одржив развој, односно да проблеми животне средине и употребе природних ресурса не угрозе будуће генерације, пише у извештају. ДРИ је спровела ревизију сврсисходности ”Управљање вађењем речних наноса из реке Дрине” са циљем да утврди у којој мери су надлежни органи кроз планирање, контролу и праћење ефеката вађења речних наноса обезбедили ефикасно управљање вађењем речних наноса из реке Дрине, у циљу уређења водотока уз истовремену заштиту природе и животне средине.

Закључак ДРИ је да донетим плановима вађења речних наноса није обезбеђено да се вађења спроводе континуирано и у складу са потребама за уређењем водног режима Дрине, због чега нису створени услови да се постојећи капацитети искористе на најефикаснији начин за уређење водотока реке уз истовремену заштиту природе и животне средине. Начин праћења и обухват контроле одобрених активности вађења речних наноса нису били адекватни, што је уз значајан број откривених случајева нелегалног вађења шљунка и песка из Дрине утицало да стварне количине извађених речних наноса нису познате. Праћење утицаја спроведених активности није уређено, због чега на основу расположивих података и показатеља није утврђен ефекат вађења речних наноса на водни режим Дрине и животну средину, наводи ДРИ.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЈБОЉЕ ТУРИСТИЧКО СЕЛО – Тршић, Ждрело и Бела Вода

НОВО СЕЛО НА УДАРУ НЕКОНТРОЛИСАНОГ ВАЂЕЊА ШЉУНКА – Мештани спремни да телима бране своје оранице

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Nikola 1 year

  Lepo sto su utvrdili da ne rade svoj posao, a da i ono sto rade nema efekta, ali gde su tu mere kojima ce spreciti ubuduce ovakve stvari? Dok ne bude kazni od minimum 100.000 evra, izrecenih po hitnom postupku, za svakog ko nelegalno vadi sljunak iz Drine, i takodje po hitnom postupku oduzimanja imovine do naplate kazne uz prisustvo naoruzane policije, nista se nece promeniti.

 • comment-avatar
  Драган Шиљковић 1 year

  Нигде имена и презимена!

 • Disqus (0 )