У СУСРЕТ ДАНУ ГРАДА – Представа позоришта из Бујановца

У оквиру програма Центра за културу „Вук Караџић“, припремљеног поводом Дана Лознице, у Вуковом дому културе данас је изведена позоришна представа  „Вук Караџић поново међу Србима“ Бујановачког аматерског позоришта.

У представи написаној по тексту Данијеле Стојановић, професорке српског језика и књижевности играју њени ученици из ОШ „Вук Караџић“ из Левосоја код Бујановца, иначе, чланови драмског студија. Громогласним аплаузом дочекали су их ученици лозничких основних школа „Кадињача“ и „Анта Богићевић“, који су с одушевљењем испратили занимљиво урађену причу посвећену значају дела реформатора српског језика Вука Караџића. Поред специфичног дијалекта, представа истиче и „судар“ модерног с традиционланим, па се тако на сцени одвија и својеврсно надметање песама с изворним мелодијама и текстовима и оних какве данас изводе репери. Надметање, здушно подржано навијањем публике, завршава се заједничким народним колом.

–  Идеја о тексту је настала за школске потребе, односно приредбе поводом дана школе. Пошто смо све раније текстове већ исцрпели, са ученицима сам заједно припремила ову причу. Текст је на јужно-моравском дијалекту, али је и модеран јер користимо делове књижевног говора, као и стране изразе који су данас у свакодневној употреби. То се показало интересантним јер смо на посебан начин спојили традицију са новим временом у којем живимо – каже професорка Данијела Стојановић.

Током представе публика је с пажњом слушала занимљиве дијалоге жена са села који су често прекидани звоњавом мобилних телефона, а посебну пажњу изазвала је појава дечака у лику Вука Караџића који је указао на значај очувања српског језика, подсетивши колики је труд уложио да наш језик учини онаквим какав јесте.

– У позоришту смо припремали представу за одрасле, а Данијела, као наш члан, добила је задатак да припреми и једну дечју представу како бисмо са обе учествовали на Регионалном фестивалу аматерских позоришта у Лебану. Сплетом околности представа за одрасле није отишла, али дечја јесте и тамо освојила три награде – треће место у конкуренцији дечјих представа, награду за најбољу женску улогу и за оригинални драмски текст. Овде смо дошли из више разлога, а један је свакако тај што је Лозница завичај Вука Караџића. Ова представа је њему у част – рекао је Лубиша Чоловић, управник Бујановачког аматерског позоришта, које, иначе, постоји од 2004. године и годишње спреми до три представе.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Завршено „Распевано пролеће“

ТАЛЕНТОВАНИ АЛЕН АКАРАТОВИЋ – Ноте савладао пре азбуке

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )