ВЕЧЕ С ФЕЂОМ ШТУКАНОМ – Граница је само на мапи и у глави

Сусрет са сарајевским глумцем Феђом Штуканом, падобранцем и пилотом, аутором романа „Бланк“, који је уз подршку Удружења грађана „Паресиа“ и књижаре „Алиса у земљи књига“ представио синоћ у клуба „Код Малише“, један је од оних када помислите да сте коначно упознали човека с којим бисте радо постали пријатељ, који на наједноставнији начин изговара реченице у којима су садржане и неке ваше мисли, али које тешко и ретко с ким размењујете. Уз причу о свом аутобиографском роману изнео је неке од животних ставова, филозофију која не признаје мржњу према било коме, као и однос према религији, рату и зависности од алкохола и хероина, али и размишљања да међу људима не постоје границе, већ да су оне само наметнута ствар, похрањена у главама или на комадима папира.

– Као пилот често летим изнад наших крајева, изнад региона бивше Југославије и никада, али баш никада нисам с неба видео ниједну границу. Границе не постоје. Оне постоје само на мапама и у нашим главама јер нам је то неко тако у њу усадио. Тај троуглић којим је омеђена земља у којој живим је само линија на хартији јер ко може мене да убеди да до те линије живе „моји“, а иза те линије више нису „моји“. А шта да је та линија још који метар даље, да ли бих и њих прихватио као моје? То су ствари које стварају ратове, мржњу и заваду међу људима – рекао је Штукан.

Са њим су разговарали Дајана Ђедовић и Радослав Цвијан, указујући на делове књиге који не остављају читаоца равнодушним, али и на то да после читања доста тога можемо посложити у главама.

– Ово књижевно вече је само по себи необично јер је и гост такав. Није једноставно представити га почевши с речју „бивши“, јер би у набрајању отишли далеко, зато треба рећи да је Штукан глимац, књижевник, пиолот, отац. Читање романа „Бланк“ ме нокаутирало, пре свега истином – рекла је Дајана Ђедовић додајући да је пред овај сусрет сазнала да је Штуканова бака Душанка рођена у Бањи Ковиљачи.

Ово је потврдио и гост, додајући да бака има 99 година, али да је у Лозници имао још родбине и да памти палење лила на Петровдан.

Како се могло чути током разговора, роман „Бланк“ је написао на наговор Анђелине Џоли и Бреда Пита као почетну фазу сценарија за играни филм који би говорио о босанском рату „који воде локални лопови, аминују хоџе и попови, а користе политичари свих фела“, али и о младићу који је прошао пакао хероинске зависности, алкохолизма и најтежих ратних дејстава.

– Са осамнаест сам отишао у војску јер је почео рат, али пре тога сам већ пробао херон. У тим годинама се иде у војску јер још увек немате исклесан свој поглед на живот и свет, погодни сте да вам у главу усађују многе ствари о којима не размишљате, али касније схватите да оне немају везе с вашим мишљењем. После тридесет година, волео бих да сам тада био паметнији и да сам успео да избегнем етничко груписање на самом почетку – рекао је Штукан.

Врло млад је ушао у свет дроге и по сопственом признању не памти да је икада у било којој књизи или на филму сазнао за некога с киме би се могао упоредити. После више од годину дана на фронту, пуцања из снајпера на људе и случајног страдања пса луталице Жуће, одлучио је да напусти војску тако што се „направио луд“ и завршио у болници. Тврдио је да „чује гласове“ и да „има жељу да убија саборце“. Даље га пут води у Немачку, свира у бенду, али и све дубље тоне у наркоманију. Када је успео из тог пакла да изађе, завршио је у алкохолизму.

– После губитка девојке, коју сам затекао мртву у кади, све је пукло. Када сам одлучио да се очистим од хероина и алкохола, морао сам да савладам сопствене мисли, да потиснем прошлост и кренем напред. Делује, можда себично, али између смрти и живота, одлучио сам се за живот и заборав ружних ствари. Што бисмо, иначе, бирали смрт када је она сигурна, када ће свакако доћи, на жалост, често и раније него што се надамо. Ускоро ће две деценије како сам се скинуо с хероина – испричао је Штукан, који је у међувремену магистрирао глуму, постао пилот, падобранац и мотоциклиста, оженио се и добио ћерку због које је и одлучио да напише књигу. Како је објаснио, имао је потребу да негде остави траг својој ћерки, како би знала ко је и какав је био, како би у њему имала пример који не ваља следити и како би се на време припремила на неке тешке тренутке које живот може да донесе. Књигу је писао девет година.

Данас живи у Сарајеву, глумио је у холивудским филмовима са десетак оскароваца, а домаћој публици познат је по улогама у филму „Нечиста крв“ и серији „Клан“. Стални је глумац ансамбла Камерног театра у Сарајеву и предавач теоријских предмета у пилотској школи. Роман „Бланк“ је уведен као обавезна литература на Голдсмитхс универзитету у Лондону и Мостарском универзитету, а кандидат је за средњошколску лектиру у Црној Гори. До сада је преведен на енглески, француски и италијански језик, а српско издање књиге објавила је „Чигоја штампа“. Књига је специфична и по свом дизајну, потпуно црним корицама и са само исписаним називом дела, без имена аутора.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА – Осам дана програма

УЗ РЕПРИЗУ И ЈУБИЛЕЈ – Више од 40 година на сцени

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )