НАЛЕД – Лозница добија дугорочан план развоја

Фото НАЛЕД

Десет градова и општина, међу њима и Лозница,  до априла наредне године, израдиће модерне, дугорочне планове развоја и на једном месту истаћи визију, циљеве и мере за бржи економски напредак и стварање бољих услова за живот и рад грађана и привреде у њиховим заједницама. На том путу имаће професионалну менторску помоћ НАЛЕД-а и Балканског центра за регулаторну реформу, као и подршку Републичког секретаријата за јавне политике, у оквиру пројекта финансираног путем Немачке развојне сарадње који спроводи ГИЗ – саопштила је данас Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) након што је потписан Меморандума о сарадњи између партнера на пројекту и челника 10 локалних самоуправа, одабраних путем јавног позива.

– Локалне самоуправе ће  унапредити стратешко планирање, али и учинити га транспарентнијим и усмеренијим на потребе својих становника. То је посебно значајно на локалном нивоу, где је јавна управа у директном контакту са грађанима и грађанкама -истакла је директорка ГИЗ-а у Србији Даниела Функе.

Локални план развоја се усваја за период од најмање седам година и његово доношење је обавеза градова и општина по Закону о планском систему. Сваки план мора да садржи преглед постојећег стања у различитим областима попут инфраструктуре, природних ресурса, здравствене заштите, образовања, туризма, пољопривреде и сл. На основу тих података креирају се развојне шансе, приоритетни циљеви којима се стреми и опис мера које ће даље бити разрађене другим документима јавних политика. Процес доношења плана треба да буде транспарентан и да укључује све заинтересоване стране, удружења грађана и привреднике из локалних самоуправа, што је приоритет и овог пројекта, као и подстицање међуопштинске сарадње. Током пројекта биће организовано 10 стручних радионица за припрему планова и заједничких сусрета током којих ће општине имати могућност да размене искуства и праксе у овој области.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић нагласила је да је постојање локалног плана развоја предуслов да би локалне самоуправе креирале услове пословања по мери привреде.

– Усвајање стратегије и формирање привредног савета као тела у оквиру којег ће локална самоуправа директно и редовно комуницирати с привредом, заједнички решавати изазове и планирати развојне мере су део критеријума за успешан пролазак кроз програм Цертификације општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи. То је печат квалитета да као локална самоуправа имате модерну администрацију која на системски и ефикасан начин подстиче развој постојеће привреде која је највећи послодавац у свакој општини и ствара услове за нове инвестиције које доносе раст – рекла је Јовановић.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ПРВА ОМЛАДИНСКА ЛИГА – Надиграли шампиона

ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – Расписана три конкурса

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )