СТИГЛО ”ОКО СОКОЛОВО” – Увежбавање до  јуна

СТИГЛО ”ОКО СОКОЛОВО” – Увежбавање до  јуна

Од 1. јуна у Лозници почиње да ради вишенаменски систем за контролу мирујућег саобраћаја у граду, односно контрола непрописно паркираних возила. Казне за непоштовање прописа су 8.000 и и 10. 000 динара

Одељење комуналне милиције у Лозници обавестило је недавно грађане да је почео пробни период контроле паркирања на јавним површинама савременим средствима, путем видео снимања и аутоматске обраде података применом система “Око соколово” које ће трајати до 31. маја. Наведено је и да пуна примена контроле паркирања коришћењем овог система почиње 1. јуна па, се возачи позивају “да се у наредном периоду придржавају законских прописа, одлука и одредби о паркирању, заустављању и остављању возила на јавним површинама како би избегли непотребне финансијске трошкове”. Лозница ће тако, после годину дана од најаве, бити међу првим градовима у Србији у којем ће функционисати вишенаменски систем за контролу целокупног мирујућег саобраћаја у граду чији је циљ, како кажу надлежни, увођење реда у контролу паркирања возила како на паркинг-местима, тако и на површинама на којима није дозвољено паркирање. Контролисаће се тротоари, зелене површине, коловозне траке а подаци ће стизати Комуналној милицији и Паркинг сервису као и Саобраћајној полицији.

Кликом на слику отворите анкету

У питању је софтверско-хардверски систем за вишеугаоно снимање који шаље податке, прилагодљив је и системом магнета се лепи за кров возила а подешава под углом којим се паркира возило 90, 40 степени. То је систем за брзо снимање које идентификује и врсту возила, регистрацију, површину на којој се возило налази, показује време, датум и место. Иначе, по Закону о безбедности саобраћаја све до три минута сматра се заустављањем возила, а све преко тога је паркирање. Обавештење о непрописно паркираном возилу које је фотографисано, добија власник возила који у року од осам дана може доставити податке комуналној милицији ко је управљао возилом. У том случају, особа која је била за воланом ће добити прекршајни налог.

Како су нам рекли у Одељењу комуналне милиције, казне за оне који не буду поштовали прописе о паркирању возила биће исте као и до сада. Дакле, 8.000 динара за паркирање на јавним површинама а 10.000 динара за паркирање на зеленим површинама, улаз у зграде, паркирање на тротоарима, на такси местима. Возило, иначе, још није обележено прописаним ознакама, али ће и то, како кажу, бити завршено до краја месеца.

Према подацима које смо својевремено добили из ЈКП “Паркинг сервис”, за куповину овог возила издвојено је око четири милиона динара. Како је речено, његовим ангажовањем биће омогућен бољи проток јавног саобраћаја у градским улицама, спречиће се заустављање саобраћаја у градским улицама и коловозним тракама, очистиће тротоаре и друге јавне површине од непрописно паркираних возила и утицаће да се несавесни возачи преусмере и да своја возила паркирају на паркиралиштима у којима свакодневно има места. А то су према речима Жељка Радовића, директора ЈКП “Паркинг сервис”, улице Ђуре Јакшића, Бранка Радичевића, Светог Саве, Београдска, Драгољуба Поповића, Георгија Јакшића и Булевар Доситеја Обрадовића.

Иначе, тренутно у нашем граду има 1.650 паркинг-места од чега 160 у првој зони и 1490 у другој зони. Проценат њихове искоришћености, односно наплате је 86 одсто. Међутим, чињеница је и да пораст броја моторних возила у нашем граду не прати и расположив број паркинг-места па, је “Око соколово” још у најави, код дела грађана изазвао негодовање посебно што се уводи  пре изградње градске гараже која би, како се верује, у великој мери допринела решавању проблема паркирања.

Подсећамо, “Око соколово” је систем направљен у Србији и јединствен је у свету.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У КУЋИ ПИСАЦА – Писали глагољицом

ПРЕД ТРКУ У ТРШИЋУ – Подршка и од Оливере Јевтић

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (4)
 • comment-avatar
  Nikola 1 year

  Odlicna stvar, i onako 90% ljudi koji idu autom do centra za tim nemaju potrebe, nego se naviklo da se i u WC ide autom… U Loznici je sve dostupno pesice, nije ovo Menhetn, a setnja em cuva zdravlje kako setaca tako i svih ostalih, em stedi dzep.

  • comment-avatar
   Dragon 1 year

   Samim tim sto je prvi u svetu sistem kod nas vec ne zvuci dobro.
   Koliko ce program biti precizan da prepozna sta je prekrsaj a sta je u redu je nepoznato.
   Slazem se sa tim da parkiranja u loznici su katastrofa ali je potrebno izgraditi pristupacne nove parkinge pre uvodjenja ovog sistema. U suprotnom to je samo nacin punjenja budzeta.

 • comment-avatar
  Moze kako hoce 10 months

  Svaku nasu inovaciju primenjujemo za kaznjavanje gradjana. Zasto ne uradimo kao Banjaluka u svim ulicama imas pravo parkiranja obelezene su linije za parkiranje ali moras da platis i budxet se puni i svi zadovoljni

 • Disqus ( )