У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Одржан први Гварнери фестивал гудача

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Одржан први Гварнери фестивал гудача

Анђела Јосифовски (16) из Београда, апсолутни је победник првог међународног Гварнери фестивала гудача, који је трајао од 16. маја до данас у Бањи Ковиљачи. Млада виолинисткиња је ученица трећег разреда Музичке школе „Коста Манојловић“ и другог разреда музичке гимназије, а иза себе већ има велики број освојених награда, завршених музичких семинара, као и самосталних концерата. На виолини свира од седме године, а пре две је почела да свира и на виоли с којом такође постиже запажене резултате. Гала концерт најуспешнијих такмичара одржан је синоћ у Кур-салону уз подршку бројне публике

Иначе, Гварнери фест су покренули професори Владан Марковић (виолина) и Јулијана Шуловић (клавир), који последње две и по деценије организују зимске школе музике у Бањи Ковиљачи.

– Овај фестивал је наш давнашњи сан јер већ 25 година овде окупљамо талентовану децу из региона, која свирају на различитим инструментима. Тако помажемо њиховом таленту да се развија, а када је Кур-салон добио нови сјај решили смо да му удахнемо душу класичне музике и да ово постане фестивал који ће трајати – рекла је за ЛН Јулијана Шуловић.

Владан Марковић истиче да је за ово такмичење пристигло 127 пријава учесника са Балкана и да сличан фестивал никада до сада није организован у нашој земљи.

– У плану је оснивање и фондације која ће помагати најталентованијим ученицима, стипендираће их, али и водити рачуна о њиховом развоју и будућности, као и о солистичкој каријери. Циљ нам је да проширујемо границе у овој уметности. Зато су и на гала вечери, финалом концерту фестивала сви учесници наступили уз пратњу професионалног оркестра, што до сада никада није био случај. Имали смо више од стотину учесника, а њих 18 је равноправно наступило на гала концерту јер жири није могао одмах да одлучи ко је најбољи. На овом концерту и то је објављено, а подсећамо да су у гостима Бање Ковиљаче ових дана била талентована деца и студенти из Србије, Северне Македоније, Хрватске, Црне Горе, БиХ, Албаније и Румуније. Анђела Јосифовски је апсолутни победник и њој је уручена вредна награда, скупоцена мајсторска виолина, а вредне награде у виду путовања и других инструмената добили су остали учесници. Посебне награде доделили смо професорима који су их припремали – рекао нам је професор Марковић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЧАНИН ДРАГОЉУБ АНТОНИЋ – Истрчао маратон

ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА – Најтужније обележен јубилеј

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )