ЛОЗНИЧАНИН ДРАГОЉУБ АНТОНИЋ – Истрчао маратон

ЛОЗНИЧАНИН ДРАГОЉУБ АНТОНИЋ – Истрчао маратон

Драгољуб Антонић (31) из Лознице једини је учесник из нашег града који је у недељу успешно истрчао целу стазу 35. Београдског маратона. Преносећи за ЛН своје утиске, каже да је трка била напорна, временски услови тешки, али да је имао вољу јачу од свега тога и мотив да прође кроз циљ.

– Укупан број учесника био је око 6.500, док се за маратонску трку определило око 800. Временски услови су били баш онакви на какве су ме упозоравали. Температура се кретала око 30 степени, а субјективни осећај је говорио да је било и више, услед дејства врелог асфалта и недостатка хладовине. Иако су припреме протекле добро, кризних момената је било, нарочито у последњих седам-осам километара, када је тело почело да шаље сигнале да трпи озбиљан напор. Освежење на окрепним станицама је помогло, а громогласна подршка публике у последњим километрима учинила је да адреналин одради своје и одведе ме до циља. 42,195 километра сам завршио за три сата, 37 минута и 37 секунди. Осећај задовољства по завршеној трци био је немерљив, а сигуран сам да је ово тек почетак мог маратонског путовања – каже Антонић.

Трчањем се рекреативно бави око три и по године, а прва трка на којој је учествовао био је полумаратон у Београду (21,1 км), априла 2019. године. Тада је веровао да ће његово бављење трчањем остати у границама ове дисциплине, јер му је све преко те деонице деловало као недостижно. Како каже, временом му је овај спорт ушао у крв, низале су се трке на којима је стицао искуство, а све то је довело до новог циља да истрчи и маратон.

Кликом на слику отворите анкету

– Одлука је пала на Београд, симболично, тамо где сам освојио прву финишерску медаљу. Иначе, активне припреме трајале су од почетка ове године. Лозничким улицама истрчао сам преко 600 километара, руководећи се паролом да се маратонац не постаје на трци, већ на тренингу и припремама. Током припрема слушао сам савете искуснијих тркача, пре свих мојих другара из Спортског удружења “Лознички тркачи”, чији сам члан. Специфичност Београдског маратона лежи у томе што се припреме за њега врше током зиме и раног пролећа, а неретко се деси да на дан трке температура буде висока, што представља својеврсни шок за организам, који је навикнут на хладније временске услове. Поред тога, последња два до три километра стазе, почевши од Бранковог моста, исцрпљени учесници наилазе на успон, што саму трку чини још изазовнијом. Иако је било савета да за први маратон изаберем неки “лакши”, одлучио сам да не одступим од зацртаног циља. Велико ми је задовљство што се тренд бављења трчањем шири и на наш град. Све је више људи који се баве овим видом рекреације, о чијим користима не треба трошити речи. Зато ми је посебно задовољство што ће у Тршићу бити организована прва шумска, односно трејл трка “Стазама Вука Карџића”, 29. маја ове године, која ће пружити свим учесницима могућност да упознају природне лепоте лозничког краја и уживају у њима – поручује Антонић.

С. П. 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЦИ – Пиштољ у таксију

ФУТСАЛ: ЗАВРШНИЦА ПРВЕ ЛИГЕ – Лозница у финалу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )