АКТИВ ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА – Од набавке огрева до дефилеа матураната

Јавне набавке, електронско пословање, завршни испит, нови образовни профили – само су неке од тема о којима се расправљало на данашњој седници Актива директора лозничких основних и средњих школа која је одржана у Средњој школи „Свети Сава“. Према речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника Лознице, грејна сезона је завршена и директори су данас имали задатак да дају пројекцију потребних количина угља и дрва за њихове школе. 

– У нашим школама се просечно годишње потроши око стотину тона пелета, око 570 просторних метара дрвета и око 760 тона угља. Свесни смо ситуације да наредна грејна сезона може бити врло проблематична, зато је важно да благовремено распишемо јавну набавку како бисмо се на време обезбедили. При томе не мислим на школе које су прикључене на даљински систем грејања, о њима брине ЈКП „Топлана“, у питању су школе које саме морају да обезбеде огрев – напомиње Ђокић.

Што се тиче завршних испита, подсетио је да су 25. и 26. марта основне школе имале пробни матурски испит и у зависности од постигнутих резултата, у школама су организовали припреме за завршни испит који ће бит одржан 27, 28. и 29. јуна. У  то се укључила и локална самоуправа преко Канцеларије за младе, где око стотинак ученика има бесплатне припреме које град финансира, а укључило се и Министарство просвете преко организовања онлајн наставе која се емитује на РТС-у и коју сви ученици могу да прате.

– Од наредне школске године у средњим школама имаћемо неколико нових образовних профила. У школи „Свети Сава“ – педијатријска сестра, здравствени неговатељ, у Техничкој школи – бравар заваривач, механичар моторних возила, инсталатер водовода, грејања и климатизације, оператер резања и техничар мехатронике. Ми смо прошле године у Техничкој школи почели са новим образовним профилом – техничар за компјутерско конструисање ЦНЦ машина, тако да ћемо од нове школске године уписати другу генерацију – рекао је Ђокић.

На састанку Актива утврђени су и датуми одржавања традиционалног матурског дефилеа и матурских вечери. Према речима Јелене Мирковић, директорке Средње школе „Свети Сава“, дефиле матураната у граду биће одржан у среду 1. јуна у организацији Туристичке организације града Лознице и средњих школа. 

– Настава за гимназијалце се завршава у петак 27. маја, а за остале ученике у три средње стручне школе, 3. јуна. Та два дана ћемо се трудити, иако школе нису организатори, да све буде под контролом, да  град буде пун трубача и у знаку прославе. Што се тиче прослава матурских вечери, Економска школа ће организовати прославу 2. јуна, наредног дана Гимназија, док ће Техничка школа организовати матурско вече у четвртак 9. јуна а  Средња школа „Свети Сава“ наредног дана  – каже Мирковићева.

Напомиње,  да је на Активу било речи и о другој  пробној државној матури која је организована у свим средњим школама у Србији, што је у овом моменту значајно јер следи упис у средње школе. Стога је, како каже, веома важно да се у основним школама у којима нису прошли кроз обуку државне матуре, родитељима пружи права информација да и ученици средњих стручних школа потпуно равноправно као и ученици гимназија могу да упишу било који факултет, што је наведено и у Закону о високом образовању.  На састанку Актива изнет је и податак да су на до сада одржаним републичким такмичењима ученици лозничких основних школа освојили укупно тринаест награда, а средњошколци пет.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА МЛАЂЕ ОД 17 – Вук и Вељко данас на Белгију

ДЕЛЕГАТИ ФФЦЦ-а У ЛОЗНИЦИ –  Треба развијати ‘’Краљевски карневал’’

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )