ОТВОРЕН 51. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Опера за почетак саборовања

ОТВОРЕН 51. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Опера за почетак саборовања

У Вуковом дому културе данас је свечано отворен програм 51. Ђачког Вуковог сабора. Отворила га је Ђурђица Станић, ђак генерације ОШ „Јован Цвијић“, а публика је с одушевљењем пропратила оперу „Дечја соба“, коју су извели чланови Музичко оперско-театарске организације „МОТО“ и Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда. Манифестација насталу по узору на Вуков сабор, намењена стваралаштву младих, почела је „Химном Вуку“, коју је извео мешовити хор Гимназије „Вук Караџић“ са диригентом Дарком Несторовићем, а у име градске управе публику је поздравила Марија Бабић, професорка књижевности из Тима за будућност Лознице.

Ђурђица Станић

– Част је бити на овом месту и отворити једну овако важну манифестацију. Више од пола века у нашем крају се током маја организују дешавања намењена нама младима како би нам се на посебан начин приближила богата традиција нашег народа. Ни у време пандемије ковида-19, није се губио из вида главни циљ Ђачког Вуковог сабора – да се ми, млади, упознамо и продубимо своја знања о прошлости и традицији. Данас сам поносна јер имам привилегију да будем део нечега овако значајног. Од тренутка када сам упознала моћ коју језик има, захвална сам Вуку што се  борио за српски језик, културу и традицију. Није посустао пред препрекама, није се предао и зато морамо следити његов пример и наставити стазама које нам је утабао. Морамо се поносити и чувати оно што нам је оставио у аманет. За све, а посебно за нас младе изузетно је важно да останемо верни Вуку и његовом путу. Неће бити лако јер ново време доноси нове изазове, али на темељима прошлости почива садашњост а на њој градимо будућност. Зато је ова манифестација ту да нас подсећа ко смо и куда идемо – рекла је Станићeвa.

Вуков дом културе до последњег места био је испуњен малишанима који су с одушевљењем одгледали оперу „Дечја соба“, насталу по тексту Десанке Максимовић у режији Наталије Станковић и Матеје Ђедовића и менторство Бориса Лијешевића. За кореографију су се побринуле Мила Стијак и Ана Бошковић, учествовао је и хор Дечјег културног центра „Нађи своју звезду“, са диригенткињом Снежаном Деспотовић, као и солисти Музичке школе „Војислав Вучковић“ у  класи професорке Маје Ђокић, Оркестар полазника пројекта „Опера: Паст, презент, перфект!“ и професионални музичари.

У галерији „Мина Караџић“, потом је отворена изложба радова студената четврте године Факултета примењених уметности из Београда, док су за сутра планиране различите радионице у Тршићу.

Завршна свечаност на саборишту је у недељу када ће поздравну реч упутити Јелена Старчевић, ученица трећег разреда Средње школе „Свети Сава“, која је освојила друго место на републичком текмичењу средњих школа из хемијске технологије, а потом следи и позоришна представа „Мала школа рокенрола“, Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА  – У Тријажној смањен број прегледа

СУТРА У ЉУБОВИЈИ – Гастро фестивал – поново

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )