ХРОНИКА ФЕСТИВАЛА – Први пут и омладинска позоришта

ХРОНИКА ФЕСТИВАЛА – Први пут и омладинска позоришта

У оквиру програма Фестивала глумачких остварења први пут се организује и фестивал омладинских позоришта, који је заменио досадашњи ревијални програм у подневном термину.

Данас су се у Вуковом дому културе представили чланови Омладинског позоришта „Бранислав Нушић“ из Шида представом „Рођене“, коју је написао и режирао Цветин Аничић. Шест девојака, које глуме у представи, уз напоран сценски наступ, одличну музику, светлосне и сценске ефекте приредиле су публици високо-емотиван доживљај и заузврат добиле буран аплауз. Жири који је оцењивао глуму учесника представе одлучио је да награду додели комплетном колективу јер су сви показали висок квалитет на сцени.

Све похвале упућене су и редитељу представе Цветину Аничићу, који је за ЛН рекао да је ово осмо играње и да се нада да ће и у будућности добијати позив за учешће на сличним смотрама. 

– Представа „Рођене“ је урађена с циљем да друштво обрати пажњу на важност женске деце у породици. Свима нам је познато колико је актуелна тема абортуса због нежељене женске деце. Позната је и појава у Црној Гори да жене у касној трудноћи, када сазнају пол детета, врше абортусе, што је противзаконито. Постоји и удружење грађана које се бори против тога, али тај проблем није превише истакнут, иако постоји. Никада нећете доживети да отац сина ослови са – ћерко, али ћерку ће често назвати сином, што је такође једна врста дискриминације над женским дететом. Ретко нека породица има шест синова и седму ћерку, а обрнуто је врло чешће. То указује на жељу за мушким дететом у породици јер оно шири и продужава лозу. Моја путања је била да од тога направим драму препуну емоција, а и да се људи у публици емотивно протресу и размисле о томе што су гледали – рекао нам је Аничић.

Кликом на слику отворите анкету

У представи глуме средњошколке, студенти и једна девојчица (12) ученица основне школе, а редитељ додаје да су гостовали и у Словенији на фестивалу „Бина мира“, где су изазвали велику пажњу публике.

За сутра од један поподне на програму је мјузикл „Одлепио сам скроз“, по тексу Џоа Дипијетроа у режији Марије Ратанчић. Изводе је чланови „Ruma high school theatre“ из Руме а на сцени се појављује више од двадесет учесника са оркестром који уживо пружа музичку подршку.

Наредног понедељка у оквиру фестивала омладинских позоришта наступиће Позориште младих „Абрашевић“ из Крагујевца с представом „Пацијенти“, а у уторак чланови омладинске сцене лозничког позоришта КУД „Караџић, који ће извести представу „Пепељуга“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ – Тамари злато са ’’Дунав купа’’

КАРАТЕ: КУП СРБИЈЕ – Бранкица најбоља

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )