НА ЛИСТИ СВЕТСКИХ НАУЧНИКА – Лозничанин међу најбољима

Један од истраживача Института “Винча”, који се налазе међу два одсто најбољих на свету, јесте и др Марин Тадић, пореклом Лозничанин. Бивши “цвијићевац” и ђак лозничке гимназије данас живи и ради у Београду, а физика је наука с којом се дружи од основне школе

На листи најбољих светских научника, коју је недавно објавио Универзитет Станфорд у Америци за 2021. годину, нашли су се и српски научници, сарадници Института за нуклеарне науке “Винча”, а међу њима и Лозничанин Марин (Марко) Тадић. Група истраживача са Универзитета Станфорд је трећи пут заредом објавила листу за коју је методологија рангирања заснована на већем броју критеријума, међу којима су најзначајнији број самосталних научних радова, број радова у којима је научник први аутор, број цитата тих радова, Х индекс (научна успешност истраживача) и друго. На тој листи се налазе истраживачи који спадају у два одсто најбољих у својим областима, а поред др Тадића, на њој су и др Бојан Јанковић, др Јован Недељковић, др Зоран Марковић, др Мирјана Чоловић и професор др Мирослав Драмићанин, који спада у групу од десет најбоље рангираних српских истраживача на Станфорд листи за прошлу годину.

Марин Тадић је рођен у Лозници 1972. године, где је завршио основну школу “Јован Цвијић” и Гимназију “Вук Караџић”, а у Београду студије физике на Физичком факултету.  После дипломирања радио је као професор у средњој школи, а од јуна 2004. године запослен је у Институту за нуклеарне науке “Винча”, у лабораторији за теоријску физику и физику кондензоване материје, на пројекту Министарства науке Републике Србије “Физичке особине волуминозних и наночестичних магнетних материјала на бази ретких земаља и прелазних метала”. Докторирао је 2009. године на Природно-математичком факултету у Новом Саду, аутор је 55 научних радова објављених у међународним часописима који су цитирани више од 1.800 пута, живи и ради у Београду, а тренутно ради у оквиру пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије “Магнетни и радионуклеидима обележени наноструктурни материјали за примену у медицини”.

С. П.

Фото: Лична архива

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕД ПОЧЕТАК ФЕСТИВАЛА – Лозничани спремни за премијеру

ФУТСАЛ: ПОЛУФИНАЛЕ ПЛЕЈ-ОФА – Тежак меч, убедљива победа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )