ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ЗОРАН ПАШАЛИЋ – Санкционисати говор мржње на мрежама

Заштитник грађана Зоран Пашалић саопштио је да утврђивање појединачне одговорности за ширење говора мржње и за изношење претњи и увреда у интернет простору, као и адекватно санкционисање таквог понашања, треба да буду део системске борбе против ових негативних појава у нашем друштву.

– Свакодневно у јавном простору, посебно на друштвеним мрежама, сведочимо вербалним нападима, агресивности, нетолеранцији и увредама. Због тога, а пре свега због заштите новинара од претњи и напада, пре више месеци предложио сам да се изврше измене и допуне Закона о јавном реду и миру, којима би се изношење претњи и увреда на друштвеним мрежама прекршајно кажњавало –  навео је Пашалић.

Прекршајни поступак у случајевима ширења говора мржње, претњи и вербалних напада на друштвеним мрежама би, како је образложио, био покренут у кратком року, а казна би била извршена одмах по изрицању пресуде.

– Закон о забрани дискриминације брани изражавање идеја, информација и мишљења којима се подстичу мржња и насиље у јавним гласилима и местима доступним јавности због личног својства појединца. Предложеним изменама Закона о јавном реду и миру би се санкционисали напади, увреде и насиље на друштвеним мрежама по било ком основу, а био би обухваћен и говор мржње. На овај начин би се борба против говора мржње учинила ефикаснијом – рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је поновио да се измене које је предложио односе на дефинисање прекршаја учињених против лица која обављају новинарски посао, али и на санкционисање недозвољеног понашања према осталим грађанима на друштвеним мрежама.

Пашалић је додао и да би Србија увођењем прекршајних санкција за неприхватљиво понашање на друштвеним мрежама стала у ред европских земаља које су последњих година посебним законима или изменама постојећих увеле казне за ширење говора мржње на интернету.

Заштитник грађана је јуче у Београду  присуствовао представљању заједничке кампање Европске уније и Савета Европе под називом „Блокирај мржњу. Подели љубав!“.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ – Нови број ЛН, ипак, на киосцима

ФУТСАЛ: КМФ ЛОЗНИЦА ГРАД ПРЕД БОРБУ ЗА ДВЕ ТИТУЛЕ  – Без права на грешку

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )