ФЕСТИВАЛ ЖИВИХ СТАТУА – У Лозници рудник, али сребра

ФЕСТИВАЛ ЖИВИХ СТАТУА – У Лозници рудник, али сребра

Толико се у Лозници и изван ње у последње време причало о руднику да се он на крају морао и појавити. Овај, међутим, није дошао сам, Рудник сребра прате, поред осталих, и Путник кроз време, Црвена жена, Анђео, Златни човек, Ледена принцеза и, наравно, Новине. Да се та група не осети усамљеном, ту су и Бенито и Папито па свирачи, али, што је најважније, ту је и бројна публика. Сви заједно чине да први Међународни фестивал живих статуа, заправо фестивал уличних уметника, и празнични викенд у лозничком крају буду много занимљивији.

Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) приредила је за продужени викенд дводневни фестивал који је јуче почео, и чији се програм одвија у Ковиљачи, Тршићу и Лозници, а уз њега, у Бањи, и пети пут Сајам цвећа и пратећи етно-базар.

– Фестивал живих статуа јединствен је у Србији, а наступ живих статуа, забављача и уличних свирача унео је нову раскош у нашу ”Подрињску лепотицу” и пријатно изненадио и мештане и госте. Наступ у Лозници био је нешто другачији, али подједнако атрактиван. Подсетимо да Сајам цвећа траје до понедељка па позивам све да га посете – рекла је Снежана Перић, директорка ТОГЛ, на отварању фестивала.

Кристијан Бенито

Уобичајено, наступу уличних уметника највише су се радовали најмлађи, али су се и одрасли врло радо сликали са живим статуама и осталим учесницима програма. Велику пажњу привукао је Кристијан Бенито из Северне Македоније који се показао као врсни забављач. Ништа мање важно није то што се и овдашња публика показала добро па је неуморни Бенито изузетно задовољан наступима.

– Утисци су одлични, било је врхунски, људи овде дају сјајну енергију. Публика је, и иначе, у Србији добра, зна да подржи артисту, деца се радују и много ми значе њихове похвале после наступа и то што сви желе да се сликају са мном. Волим овај посао и уживам када ми неко после мог наступа каже да се провео супер. Допада ми се и природа овде, као и то што нема смећа по парку и улицама, види се да овде живи културан народ. Иначе, у Македонији доста радим дечје рођендане, али наступам и на улици, по тржним центрима и где год има простора за забаву. После две године затварања због короне, људи су се ужелели забаве, опустили су се и сада поново има много посла – рекао је Кристијан за портал ЛН после једног од наступа у Бањи Ковиљачи.

Он ће већ сутра наступати у Скопљу, а средином маја долази на маратон у Београд па, каже, ако уграби времена, можда, сврати поново до Лознице која му се много допала.

Евран Сарик

Лознички крај и Јадрани оставили су утисак и на Еврана Сарика, знаног као Еврос, визуелног уметника, дизајнера и забављача из Турске.

– Трећи пут сам у Србији, али први пут у Лозници. Ту сам као Мермерни човек, а овај костим сам осмислио управо за ваш фестивал и осликан је посебном, турском техником. У Бањи ме је одушевио прелеп парк, чуо сам да ту има и спа и то је одлично. Јако ми се допада и град, није велики, али су људи овде сјајни, а ја и иначе волим Балкан и Србију и свима желим мир – казао је Еврос под уличном светиљком на лозничком шеталишту.

Кристијан ал Друби лозничкој је публици добро знан, али тешко да би га ико препознао пошто је досад увек долазио као жива статуа, а сада је променио улогу, ту је као селектор и коорганизатор фестивала. После вишегодишње сарадње са ТОГЛ, каже Кристијан, дошло се до замисли да се у Лозници приреди фестивал живих статуа.

Новине читају новине

– Увидели смо да у Лозници постоји потенцијал за овакав догађај и да је она добро место за то јер јој је, поред традиционалних манифестација, потребно и нешто ново што ће је позиционирати и на међународној мапи фестивала. То је потребно овом делу Србије. Живе статуе су популарне у свету, у Белгији постоји фестивал који их окупља по 200, 300, а нама је циљ да у наредних десет година лознички фестивал заузме значајно место – каже Ал Друби.

Ове године доста је тога било неизвесно јер се није знало каква ће бити епидемијска ситуација па није било много времена за организацију фестивала, али већ за следећу Ал Друби најављује богатији програм.

– Нису ту само статуе јер мислимо да је добро да буде више уличних уметника, и музичара и забављача, а следеће године планирамо да убацимо и мурале, инсталације, можда и неку уличну представу. Тачно је да је ово фестивал уличних уметника, а улица је битна, туда се људи крећу. Потребмо је полако приближавати људима чињеницу да уметност не мора бити само у музејима, галеријама и позориштима, већ да је и улица центар збивања и уметнички потенцијал који може да се гради из године у годину – казао је Кристијан.

Колико је овакав догађај занимљив лако се може проверити још данас од 11 у Тршићу, од четири после подне у Ковиљачи, а увече од осам у Лозници. На пет места и данас ће наступати улични свирачи, на дванаест ће се налазити живе статуе, а Папито и Бенито мењаће места, али где год да стану, гарантују добру забаву. Поред тога, у пратећем програму намењеном деци биће и цртања по лицу и других забавних садржаја.

У Бањи ће Сајам цвећа трајати још данас и сутра, јуче је била богатија понуда домаће радиности, али ко цвеће воли могао је пронаћи оно што му треба.

Подршку ТОГЛ у организацији сајма и фестивала, као и увек, пружио је Град.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Топло, а, можда и мокро

У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ – Пантелићи награђени за филм ‘’Доко’’

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )