ДОМ КУЛТУРЕ У ЛЕШНИЦИ – После легализације – реконструкција

ДОМ КУЛТУРЕ У ЛЕШНИЦИ – После легализације – реконструкција

Дом културе у Лешници до новембра ове године требало би да буде легализован, пошто се у Служби катастра води као објекат без одобрења за изградњу. Након тога, почеће његова реконструкција

Лешнички дом културе који се налази у самом центру вароши, из године у годину лагано пропада, делује као ругло уместо да буде понос мештана ове некадашње општине. Изграђен је пре 70 година као Задружни дом, о чему сведочи и натпис на згради, касније је преименован у дом културе. Пре пар година на њему је промењена столарија, урађени плафони, уклоњена стара дрвена седишта и на томе се стало. Међутим, како нам је рекао председник Савета ове месне заједнице Милојко Трифуновић, дом културе свих ових година није легализован објекат, изграђен је пре доношења прописа о изградњи. 

– Чим га легализујемо, постоји шанса да добијемо пројекат за његову адаптацију. Надам се да ће то бити завршено до новембра да бисмо могли да конкуришемо за његово уређење – каже Трифуновић.

Послове око легализације обавља локална самоуправа, односно Одељење за планирање и изградњу, а то нам је потврдила и Драгана Јовановић, градска урбанисткиња, истакавши да у овом случају није у питању класична легализација.

–  Зграда дома културе у Лешници се тренутно води у Служби катастра као објекат без одобрења за изградњу. Ми сада радимо на прикупљању документације, треба да се уради и вештачење старости објекта, а то нам је неопходно да се он упише у катастар и то као објекат изграђен пре доношења прописа. Након тога, поручићемо документацију за његову реконструкцију, биће то и даље објекат културе. Важно је да се модернизује сала која ће бити намењена за манифестације, представе, биће ту и пратеће просторије за КУД, адаптираћемо и тај простор, увешће се санитарни чворови, решићемо и проблем грејања. Пројектант ће проценити и да ли је потребна потпуна или делимична замена крова – каже Јовановићева.

Да ли ће након уређења дом културе у Лешници уместо ругла поново постати место где ће Лешничани, али и мештани околних села, моћи да гледају филмске пројекције, позоришне представе, концерте овдашњег Културно-просветног друштва “Јадар”, али и других друштава? То не зависи само од локалне самоуправе, већ и од мештана.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА – Осамнаест послодаваца понудило петсто радних места

РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ САОБРАЋАЈНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ – Настављено асфалтирање улица и путева у граду

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )