СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен План за изградњу насипа на Дрини

СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен План за изградњу насипа на Дрини

На данашњој седници Скупштине града Лознице усвојен је План детаљне регулације за изградњу заштитног насипа на десној обали реке Дрине у Липничком Шору и Јелаву укупне површине од око 123 хектара. Обрађивач плана је „Инфо план“ д. о. о.  из Аранђеловца. Како је рекао Владан Трипковић, начелник Одељења за планирање и изградњу, до израде плана дошло је на иницијативу групе грађана који живе на том подручју, Градског већа и градоначелника.

– Имајући у виду да ће изградњом брзог пута Лозница-Шабац, који ће уједно представљати заштитни насип од плављења реке Дрине, одређени делови насеља у Јелаву и Шору остати у небрањеном подручју, Јавном водопривредном предузећу “Србија воде“ упућен је захтев да се овај проблем реши на одговарајући начин. Договорено је да локална самоуправа усвоји План детаљне регулације који ће бити плански основ за издавање грађевинске дозволе и спровођење експропријације, а да пројектну документацију и извођење радова финансира ЈВП „Србија воде“ – рекао је Трипковић.

План садржи границу, обухват грађевинског подручја, детаљну намену земљишта, регулацију са елементима за обележавање на геодетској подлози, нивелациони план, опис парцела и локација за јавне површине, садржаје и објекте, коридоре за саобраћај, комуналну и другу инфраструктуру, правила уређења и грађења, графички део и документацију. Нацрт плана је прошао сву потребну процедуру.

Владан Љубинковић, одборник ГГ “Смело“, рекао је да је Дрина уништена, а подручје око ње девастирано бесомучном експлоатацијом шљунка.

– Сигуран сам да 70 одсто оних који експлоатишу шљунак немају дозволу и да нико не контролише количину извађеног шљунка – нагласио је он. Предложио је да пре почетка изградње насипа Скупштина формира комисију која ће испитати стање на терену и извештај поднети Скупштини града.

Усвојена је и информација о степену усклађености планираних и остварених активности у јавним предузећима у прошлој години, као и извештаји о њиховом прошлогодишњем раду које су поднели директори предузећа. Како је рекао Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду, локални и економски развој, у свих пет јавних предузећа приходи су остварени са 95 одсто. Нагласио је да су, иако цене нису мењане девет година, све комуналне услуге обављане на време. И даље субвенције из градског буџета добијају „Наш дом“, “Топлана“ и „Водовод и канализација“ које је и једино кредитно задужено код КФВ банке са којом уговор истиче крајем следеће године.

Одборници ГГ “Смело“ и СРС замерили су што се о овако важним темама као што су извештаји о раду пет јавних предузећа, расправљало обједињено у једној тачки дневног реда те да је грађанима на тај начин ускраћено право да знају на који је начин утрошен њихов новац. Одговорила је председница Скупштине Милена Манојловић Кнежевић која је рекла да се извештаји о раду ЈП налазе на сајту Града и да су директори предузећа само износили најважније податке.

Усвојена је одлука о одређивању простора на којима није дозвољено окупљање грађана зато што би, како је рекао начелник градске управе Владимир Радојчић, због карактеристика самог места или његове посебне намене претила опасност од угрожавања безбедности људи и имовине, јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије. Под тим се подразумевају простори испред објеката здравствене и образовне установе, МУП- а, Војске Србије, комуналне привреде од посебног значаја за снабдевање потрошача водом, струјом, горивом, граничног прелаза.

По мишљењу Драгана Васића, одборника СРС, ова одлука „једна је од скандалознијих које је ова локална самоуправа донела“ и да ће она „пасти“ на Уставном суду.

Донете су и одлуке о престанку мандата недавно преминулој одборници Гвозденији Јевтић, као и Дејану Сталовићу, који је поднео оставку због „сумње о постојању сукоба интереса“.

Скупштина је, иначе, на почетку седнице, била на граници инцидента због иступања Ненада Самарџића, одборник СРС, који је добио две опомене пред искључење са седнице због, како је образложила председница Милена Манојловић Кнежевић, ометања рада Скупштине. Наиме, због ускраћивања права на дискусију поводом тачке дневног реда о престанку мандата одборника Сталовића, који је и градски менаџер, излазио је за говорницу и имао својеврсни перформанс –  незадовољство је исказивао ћутњом. Најавио је и кривичну пријаву против председнице Скупштине.

Реаговао је и градоначелник позивајући одборнике на толеранцију и успостављање дијалога без обзира на политичку припадност, што је уродило плодом па је седница настављена уобичајеним током.

На данашњој седници Скупштина је поново именовала Драгану Јовановић за главну градску урбанисткињу на период од четири године.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – У три дана сајам и фестивал

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У округу 13 новопозитивних

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )