НА КОНКУРСУ УГ „НИМБУС“ – Деца изабрала природу уместо рудника

НА КОНКУРСУ УГ „НИМБУС“ – Деца изабрала природу уместо рудника

Изложбом под називом „Природа или рудник?“, данас представљеном у дворишту клуба „Код Малише“, Удружење грађана „Нимбус“ завршило је реализацију пројекта „Да живот, не рудник!“, који је финансирала организација за поштовање и бригу о животињама „Орка“. Пред посетиоцима изложбе, данас и сутра биће изложено 45 радова ученика основних и средњих школа који су својим цртежима желели да искажу сопствени став о идеји да се у њиховом окружењу отвори рудник литијума, а, како се може видети на цртежима, једногласан став је да природа има примат над рудником.

– Кроз овај пројекта смо спровели два истраживања, прво о потребама локалне заједнице за већим информисањем и учешћем у процесу доношења одлука у склопу пројекта „Јадар“, а у другом смо  покушали да прикупимо податке о могућим негативним последицама после отварања рудника у нашем крају. У томе су нам помогли и стручњаци, професор др Предраг Симоновић са Биолошког факултета и др Јагош Раичевић из Института за нуклеарне науке „Винча“. С обзиром на то да све информације које имамо долазе од стране „Рио Тинта“, самим тим они као власници ограничавају или дозвољавају шта ће бити објављено или не. Тачно је да је Влада Србије одустала од пројекта „Јадар“, али ми желимо да укажемо на негативне последице и будемо спремни и у случају неких других места јер знамо да је планиран већи број рудника литијума у нашој земљи – казала је за ЛН Александра Велимановић, координаторка пројекта.

Како је објаснила, у међувремену је изашао зборник САНУ, која је прошле године имала дводневни скуп на тему „Пројекат Јадар – шта је познато?“, и у њему је објављен рад др Раичевића. Бука, вибрације и прашина због дробљења стена, минирања и повећаног саобраћаја, као и велике количине јаловине или отпада годишње, само су неке од последица које остају нама заувек, а Велимановићева истиче и то да би у око 1,4 милиона тона индустријског отпада могли да очекујемо арсен, бор, кадмијум, хром, олово, живу, никл и цинк.

– Поред истраживања, расписан је ликовни конкурс за основце и средњошколце на тему „Природа или рудник“ и они су сами бирали ште ће цртати. У почетку је била идеја да десет ученика наградимо излетом до Засавице, али због великог одзива, било је 45 приспелих радова, одлучили смо да поведемо њих 20. Тешко је било оценити их, али смо на крају одабрали тих двадесет, док су данас изложени сви радови. Већином су то деца из руралних средина и места где је планиран рудник, а занимљиво је и то да су се неки људи плашили да дозволе деци да учествују на конкурсу. Зато смо и тражили да се потпишу само именом и бројем година – објаснила је Велимановићева и додала да изложбу Лозничани могу погледати и сутра од један до три поподне.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА ЛОЗНИЦА – Добили нови санитет

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Лозница без новозаражених

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )