У ДОЛИНИ ЈАДРА – Пољопривредно више није грађевинско

У ДОЛИНИ ЈАДРА – Пољопривредно више није грађевинско

Када је Влада Србије укинула уредбу о просторном плану подручја посебне намене, тиме је тада практично извршен повраћај из грађевинског у пољопривредно и шумско земљиште, каже начелник градске управе Владимир Радојчић. Ово јесте још један корак у борби да рудника не буде, али док не буде усвојен наш предлог закона о трајној забрани истраживања и преради минерала који у себи садрже литијум и бор, не можемо бити мирни, каже Златко Кокановић из Удружења ''Не дамо Јадар''

Мештани села са подручја где је планирано отварање рудника јадарита сазнали су ових дана да њихово земљиште није више грађевинско, већ је поново враћено на пољопривредно и шумско, али још увек нису добили одговарајућа решења о томе. Да се то заиста догодило, потврдио је за ЛН начелник градске управе Владимир Радојчић који је објаснио о чему се ради.

– Када је Влада Србије укинула уредбу о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарита, од тада практично на том простору то више није грађевинско земљиште, тиме је тада практично извршен повраћај из грађевинског у пољопривредно и шумско земљиште, а сада је то спроведено и у катастру од којег зависи када ће грађанима стићи решења о томе – казао је он.

Владимир Радојчић, начелник градске управе

Да мештани још нису добили решења, потврдио је Златко Кокановић из Удружења ”Не дамо Јадар” додајући да је пренамена урађена 7. априла. Још нико није добио обавештење као што смо их добили када је земљиште из пољопривредног пребачено у грађевинско. Он каже да је земљиште најпре пренаменовано у грађевинско у августу, септембру 2020. и да су мештани за то сазнали ”случајно”, а онда су им стигла решења из катастра. Према његовим речима, они су се на то жалили и после нека три, четири месеца су им жалбе одбијене као неосноване.

– Ми смо случајно сазнали да је дошло до промене намене земљишта и у неком кратком року су после стигла решења из катастра. То су била групна решења, на једном папиру за Слатину и Недељице било је око 200 људи, а само где су Недељичани, око 190, тако да је послато близу 300 решења. Тада је писало да је наручилац ”Рио Сава” платила 628.000 динара за таксе да се пренамена изврши на захтев Урбанизма. Том пренаменом обухваћен је простор Слатине и Недељица, око 253 хектара. Пренамена им је била потребна јер нису могли ништа радити на пољопривредном земљишту, пренаменом у грађевинско су избегли и процедуру права прече куповине, где год је било грађевинско земљиште нису имали обавезу да међашу шаљу допис да ли је заинтересован за куповину. Ово враћање намене земљишта јесте још један корак у борби да рудника не буде, али док не буде усвојен наш предлог закона, за који планирамо да предамо иницијативу, о трајној забрани истраживања и преради минерала који у себи садрже литијум и бор, не можемо бити мирни. Када то буде било усвојено, онда можемо мало да одахнемо и када председник престане да нас бомбардује изјавама какву је недавно дао медијима у вези са рудником јадарита – каже Кокановић за ЛН.

”Рио Тинто”, односно ”Рио Сава”, није могао куповати пољопривредно земљиште пошто се не бави пољопривредном делатношћу, све док оно није пребачено на грађевинско. Тада су мештани организовали  протесте, а један од захтева после јануарске одлуке владе о укидању Уредбе о просторном плану подручја посебне намене био је и да се пољопривредно земљиште преведено у грађевинско врати у првобитно стање. То је сада и учињено, али мештани, за сада, такву одлуку немају ”црно на бело”.

Подсетимо, председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је крајем јануара ове године да је на седници владе укинута Уредба о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом ”Рио Тинто”.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Мање од 80 новозаражених у недељи

КОД СТАРЕ ЦРКВЕ – Изабрано најтврђе и најлепше васкршње јаје

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )