ЖИВОТ ПОБЕЂУЈЕ– Христос васкрсе!

Трећег дана од распећа Христовог на Голготи, у недељу, у рану зору Марија Магдалена и друге жене, које су пошле са спремљеним миром на Христов гроб, затекоше на одваљеној стени, којом је био затворен, анђела ”лица попут муње и одела као снег” да седи, док су стражари од страха били ”као мртви”. Анђео тада женама рече: Не бојте се ви јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде јер устаде, као што је казао, ходите да видите место где је лежао Господ. Па идите брже да кажете ученицима његовим да је устао из мртвих.”

Васкрсењем својим Христос је, сматрају хришћански верници, победио смрт и донео вечни живот свим људима.

Васкрс је покретни празник који се у православном свету прославља после јеврејске Пасхе, прве недеље након пуног месеца. Уочи Васкрса боје се јаја, најчешће у црвено, а прво обојено јаје оставља се у кући као чуваркућа до наредног празника Христовог васкрсења.

Васкрс, празник над празницима, дан када се православни хришћани радују васкрсењу Христовом, победи живота над смрћу, прославља се три дана током којих се православни поздрављају са Христос васкрсе – Ваистину васкрсе! Иначе, и свака недеља је посвећена васкрсењу Христовом.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ТРОНОШИ – Упаљене ратарске свеће

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Љубовија без оболелих и новозаражених

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )