ОПРЕЗНО – Крпељи вребају

И животиње треба заштитити од крпеља

Шетња у природи, поред задовољства које нам доноси, захтева и одређену дозу опреза. Из Завода за јавно здравље у Шапцу упозоравају да је почетак пролећа идеално време за крпеље који угрожавају и људе и животиње. Има их у парковима, шумама, жбуњу, високој трави, ливадама, у неуређеним двориштима. У борби против ових напасти, најбоља је мера превенције, не ходати по високој трави, по повратку из шетње погледати одећу и тело, а приликом боравку у природи користити различите заштитне производе који својим мирисима одбијају инсекте и крпеље. Њима треба заштитити и животиње за чију се длаку ови паразити хватају. Ујед крпеља не боли, примети се када постане велики јер се насисао крви или ако се јави упала на месту убода као аларгијска реакција. Што је дуже на телу, већа је вероватноћа да дође до инфекције. 

Лекари посебно упозоравају да убод крпеља не треба олако схватати јер се никада не зна да ли је у питању крпељ који је заражен микроорганизмима штетним за човека. Они могу да пренесу бројна обољења, али је за наше подручје најзначајнија лајмска болест. Симптоми почињу првог до тридесетог дана након убода, а први знак је црвенило око места уједа. Може да буде праћена симптомима сличним грипу као што су главобоља, грозница, малаксалост, болови у зглобовима. Озбиљније компликације могу се јавити недељама и месецима након уједа у виду компликација нервног и кардиоваскуларног система, артритиса и промена на кожи.

Нестручно уклањање крпеља, премазивање алкохолом или бензином, повећава могућност настанка инфекције. У таквим ситуацијама може да дође до комадања крпеља, и да рилица продре још дубље те је најбоље то препустити стручном лицу.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗЕМЉОТРЕС – Љуљало на вишим спратовима

ЗУМБУЛ МАХАЛБАШИЋ НА КЛУПИ ПРОЛЕТЕРА – Опстанак је циљ

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )