ЕТНО-БАЗАР НА ШЕТАЛИШТУ – У сусрет Васкрсу

ЕТНО-БАЗАР НА ШЕТАЛИШТУ – У сусрет Васкрсу

Манифестација ”У сусрет Васкрсу”, коју Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) приређује, сада већ традиционално, у Улици Јована Цвијића почела је јуче, а трајаће још данас и сутра. Као и увек, на штандовима су изложене бројне рукотворине, сувенирим пригодни поклони, пчелињи производи, ликери…

Снежана Перић, директорка ТОГЛ, каже да се одазвао велики број удружења и појединаца који учествују на базарима Туристичке организације, али да је овај посебан јер се приређује у сусрет највећем хришћанском празнику.

– Ово је богат етно-базар. Припремили смо и интерактивне радионице старих занатам као и радионице парања јаја на традиционалан начин. Имамо велики број гостију у нашем јрају па је ово и прилика за њих да се упознају са нашом традицијом. Овоме се највише радују најмлађи па смо и за њих спремили разне дечје радионице, а ту су и маскоте. Морам да похвалим бројна удружења грађана која ће самостално организовати догађаје поводом васкршњих празника, а посебно Црквену општину лозничку и Храм Светих апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи који ће организовати васкршњи концерт. Иначе, као и увек, за излагаче на нашем базару све је бесплатно, што је још један начин подршке Града произвођачима домаћих производа и рукотворина – каже Перићева.

Овог пута уз васкршњи  приређен је и хуманитарни базар ”Да васкрсне добро у нама”, ученика веронауке и вероучитеља лозничких основних и средњих школа. Координатор лозничког Намесништва за веронауку Раде Тешић каже да су изложени радови које су осмислила и направила деца са својим вероучитељима, али и осталим наставницима у школама. Сав приход биће уручен онима којима је у овом тренутку најпотребнији.

Вероучитељ Душан Марковић каже да је са ученицима Средње школе ”Свети Сава” уређен штанд на којем су изложени ученички радови чијом се профајом прикупља помоћ за народне кухиње на Косову и Метохији. – Припремили смо иконе урађене на бибер црепу, бројанице, корпице, бојанке, васкршња јаја, честитке, пројарице, медењаке, мафине… То су радили сами ученици од првог до четвртог разреда, одазвали су се толико лепо да су превазишли сва очекивања. Показали су своју љубав према својој цркви, вери и народу. Сав приход биће упућен на Косово и Метохију  – каже Марковић.

На базару је и штанд Удружења ”Увек са децом”, а Ивана Глугоријевић, предстацница удружења у Лозници, каже да прикупљају прилоге за децу на Онкологији и да ће штанд бти постављен и у Бањи Ковиљачи за Први мај и да је уверена да ће бити сакупљен износ који ће омогућити куповину пакетића којима ће бити обрадована деца на лечењу.

Свој штанд има и Лозничанка Весна Грујић, редовна учесница на базарима Туристичке организације.

– Изнели смо ускршња јаја урађена пустованом техником, она су необична, трају дуго, остају. То су ”обучена јаја”, пресвучена вуном. Поред тога, ту су и обична нашарана јаја и друге рукотворине попут појасева за народну ношњу – рекла је Грујићева.

Васкршњи етно-базар траје још данас и сутра, а прилика је то да се не само набави нека од потрепштина, већ и да се куповином производа на хуманитарним штандовима, уочи највећег хришћанског празника, учини и добро дело.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВЕЛИКИ ПЕТАК – Дан тишине уочи дана радости

У ТРОНОШИ – Упаљене ратарске свеће

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )