У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА НАПАДА НА НЕМАЧКОГ ОКУПАТОРА – Да се не заборави

На данашњи дан 1941. године, припадници тадашње Војске Краљевине Југославије који нису хтели да признају капитулацију своје државе, пуцали су из заседе на колону немачких војника и том приликом убили немачког потпоручника и ранили потпоручника и наредника. То се десило у Доњем Добрићу у делу званом “Дубоки поток”, на самом излазу према Лешници.  Овај догађај налази се у прогласу Месне команде Лознице од 23. априла 1941. године који је потписао командант места оберлајтант Тин.

– Тежину овом догађају даје и чињеница да се то десило четири дана од потписивања капитулације пред великом немачком силом и да овај чин представља први оружани отпор немачкој фашистичкој војсци – кажу у Грађанском покрету “Смело” чији су чланови и одборници Скупштине града заједно са мештанима, обележили данас овај догађај полагањем венца на месту где се напад догодио.

Драган Пајић, из овог покрета, каже да неправда мора да се отклони и да се ова историјска чињеница мора уврстити у историјски календар Града и Републике Србије, да коначно, добије место које му припада.

– Дошло је време да ту историјску неправду исправимо. Сматрамо да 7. јул, који је проглашен даном устанка у Србији то не заслужује из више разлога, пре свега, јер је од руке Србина погинуо Србин. Обележавање овог догађаја треба да постане традиција и да он буде опомена свим генерацијама да ратови носе са собом невине жртве и са једне и са друге стране – каже Пајић.

Како је рекао, велику улогу у скидању вела са овог догађаја, одиграо је професор Момчило Павловић, директор Института за савремену историју Србије, који је овај догађај уврстио у уџбенике за шести разред основне школе. Он је најавио да ће ускоро бити организована трибина о догађајима из 1941. године у Јадру,са посебним освртом на овај догађај, на којој ће поред професора Павловића, учествовати и његови сарадници са Института.

Споменка Кузмановић, рођена Добрићанка, каже да се још од детињства сећа прича старијих о томе како је Добрић спаљен јер је  нападнута колона Немаца који су били на коњима и да су још тада људи говорили да је у Добрићу “пукла прва пушка на окупатора”.

– Сећам се како смо седели за столом чији је ћошак био нагорео и то нас је стално подсећало на тај немили догађај. Причали су нам како је тадашњи командант Лешнице, неки Крнић немачког порекла, обавестио грађане шта им се спрема, било му је жао да људи страдају и јавио им је да беже. Људи су се сакрили и гледали како им куће горе – прича Споменка.

Пуковник у пензији Радомир Ћосић, рођен у Добрићу, каже да људи нису свесни да је и на другим местима у бившој великој држави било отпора окупатору, али то није признато јер нису учествовали комунисти, а историју, зна се, пишу победници. Тако и овде у Добрићу.

– Не треба ово гледати као насилан чин, већ као израз родољубља јер су ти официри, војници, који се нису предали1941. године одавно заборављени, али су то људи који су имали своју част, звање и који су се касније приклонили неким другим јединицама. Нас децу су учили да су то биле комите, што значи устаници. Овде је погинуо немачки официр, два су рањена, село је спаљено као одмазда, али је то све заборављено. Сујете су допринеле да се ово заборави, јер после сујете долазе поделе, а после подела долазе многе друге ствари које су нас и довеле довде да смо их и заборавили. Овај наш крај је изузетно пун догађаја у вези са даљом и ближом историјом Срба коју смо ми уносили у нове државе и заборављали смо неке наше датуме – каже пуковник Ћосић.

Иначе, одборници одборничке групе Смело, су прошле године на исти овај дан, када су обележили јубиларних осамдесет година од овог догађаја, поднели Градском већу предлог да се овај догађај унесе у званични календар историјских догађаја Града Лознице, као и да се место где се то догодило пригодно обележи и уреди. После годину дана још нису добили никакав одговор. 

Напомињу да је за праћење овог догађаја упућен позив и другим локалним медијима, али да се нико није одазвао, осим ЛН.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ТРОНОШИ – Упаљене ратарске свеће

КОД ”АНТИНЕ” ШКОЛЕ – Ископан опасан предмет

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Nemanja 2 years

  Moglo bih to mesto pristojno da se uredi a ne da se venci polazu na drvo. I najvaznije na ovoj slici nema ni jednog meštanina D. Dobrica a celo selo je osetilo gnev okupatora posle ubista nemackog oficira.

 • comment-avatar
  Kole 2 years

  Ako to nije onako kako vlast hoće onda se to ne važi. Svaka čast Pajić Draganu i pokretu,, Smelo,,. Koji ukazuju na propuste i pišu istoriju kako je i bilo.

 • Disqus ( )