ДАН МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА  – Књиге и приче о наслеђу

Музеј језика и писма у Тршићу обележио је данас једанаесту годину постојања представљењем књига „Дамасенове приче о наслеђу“ Душице Савић Бенгијат, као и њена  друга дела  из области археологије, књижевности и сликарства. О језику, писму, материјалном, и нематеријалном наслеђу и митологији са ауторком је разговарала кустошкиња Ана Чугуровић.

– Од 2014. године организујемо програм „Језик у нематеријалном културном наслеђу“ и њиме сваки пут прослављамо рођендан нашег музеја. Тиме желимо да покажемо да се језик налази у оба домена, и материјалном и у нематеријалном, али и најразличитије облике његовог присуства у нашој свакодневници. Тако смо за ових девет година приказали ерски хумор, калиграфију, брзалице, загонетке, као и годишњице важне за нека дела попут 200 година од објављивања „Вуковог рјечника“. Ове године тема нам је књига а наша гошћа ту тему приказује на изузетан начин зато што је у њеном стваралаштву књига један свеукупан доживљај и инспирише и њу као аутора, илустратора и дизајнера, али и нас као читаоце, и делује на наша чула. Наслеђе је велика тема у њеним књигама – рекла је Ана Чугуровић.

Душица Савић Бенгијат је након студија археологије провела шест година у истраживању Лепенског вира под руководством проф. др Драгослава Срејовића. После боравка у Америци и Француској, вратила се у Београд, аутор је 14 књига и више од 20 самосталних изложби слика широм света. На 54. Сајму књига у Београду 2009. године за „Дамасенове приче о наслеђу“ добила награду за најбоље опремљену књигу коју су доделили УЛУПУДС и Београдски сајам.

– Свака књига је другачија и увек је погледана из неког другог угла, а у свим се ослањам и на нашу прошлост и претке који живе у нама. У њима има и митологије, али не морате знати митологију да бисте схватили неку поруку коју књига шаље – рекла је ауторка.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПУБЛИКАЦИЈА О ОБРЕНОВИЋИМА – У шест књига све о династији

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – О женама у античком Риму

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )