ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – О женама у античком Риму

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – О женама у античком Риму

Изложба под називом „Жене у античком Риму“, ауторке Гордане Ковић, музејске саветнице археолоga Народног музеја у Шапцу, отворена је данас у Музеју Јадра и Лозничани ће моћи да је погледају наредних месец дана. Како је рекао Горан Вилић, упавник лозничког музеја, Центар за културу „Вук Караџић“ је планирао ову поставку још пре две године, али је избила епидемија коронавируса. Публика може да види предмете откривене у нашем окружењу, који говоре о животу и положају жена у овом делу римске провинције Доње Паноније.

– Тема изложбе је могла бити уклопљена и у програм „Свет жена“, али се и овако одлично надовезује на причу о женама. Изложени су предмети из Доње Паноније, којој су припадали Шабац и Мачва, а наш део Јадра се граничио са њом. Сав изложен материјал део је античке збирке Народног музеја у Шапцу и годинама није био представљан јавности. Реч је о предметима из свакодневног живота, стоном и кухињском посуђу, али и накиту који је доприносио лепшем изгледу жена – рекао је Горан Вилић на отварању изложбе употпуњеном музиком квартета „Увертира“.

Ауторка поставке је истакла да је изложба настала као резултат предавања о женама античког Рима и да је пред публику изнет материјал који потиче с различитих локалитета Мачве и Посавине. Жеља је била да се, како је рекла, представи живот жена на овим просторима и живот жена у самом Риму.

– О женама са нашег подручја се скоро ништа не зна, док о женама античког Рима има доста записа. Изложени панои нам дају право на сопствену машту и тумачење како се некада живело, али и да поставимо питање да ли смо за ових две хиљаде година у погледу права жена напредовали или не. Добро знамо да и данас постоје делови света где жене немају скоро никаква права, а жене Рима, иако нису имале политичко право и нису утицале на политички живот, могле су да поседују имовину, да буду предузетнице, да се разведу, да буду тутори својој деци – објаснила је Ковићева.

Она је рекла да, када се говори о положају жене у античком Риму, у први мах се чини да је она била ускраћена за сваки облик права, али да је чињеница да су се та права проширивала и положај жене се мењао.

– Са порастом Римског царства, мењао се и положај жене, тако да је у време цара Јустинијана (527-565) жена скоро изједначена са мушкарцем, па им је правни положај био бољи него у многим државама двадесетог века. То није тешко разумети, ако знамо да су жене у свету прво право гласа добиле на Новом Зеланду крајем 19. века, а у Швајцарској тек 1971. године. Жене Рима су из виших друштвених сталежа јер о њима једино има помена у историјским изворима. За разлику од неких радикалних муслиманских држава, где се женама оспорава право на писменост, римске жене су стицале основно образовање од седме до дванаесте године. Нису морале да прихвате мужевљево презиме, него су задржавале презиме породице из које су потекле. Приказан материјал нема одлике луксузне израде, али је значајан јер упућује на то како се у време римске доминације живело на нашим просторима и какав је утицај римска култура извршила на аутохтоно становништво  – рекла је ауторка изложбе.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – На ковид одељењу два пацијента мање

КАРАТЕ: КУП УЖЕ СРБИЈЕ – Шампионима три медаље

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )