У ”СУНЧАНОЈ РЕЦИ” – На изложби скоро 400 паса

У ”СУНЧАНОЈ РЕЦИ” – На изложби скоро 400 паса

Друга међународна изложба паса свих раса, у организацији Кинолошког друштва Лознице (КДЛ), одржана је данас у етно-селу ”Сунчана река” и окупила псе и њихове власнике из целе некадашње Југославије, али и из других држава. Према речима Саше Спасојевића, председника КДЛ, на изложби је учествовало 110 раса, односно 395 паса.

– Јако смо задовољни јер у односу на прву изложбу, одржану 2019, пре избијања пандемије коронавируса, имамо 25 раса више и 50 одсто више паса. На првој изложби учествовало је 260 паса. Време нас је данас послужило, иако јесте мало хладније, ипак, није пала киша. излагачи су дошли из свих бивших југословенских република, али и из Мађарске, Румуније, Бугарске, Литваније па и један учесник из САД. Припремили смо, уз подршку покровитеља, поред пехара и вредне робне награде попут слаткиша Фабрике кондиторских производа ”Нели” и хране за псе – рекао је Спасојевић.

Сашa Спасојевић, председник КДЛ

У девет рингова одвијала су се такмичења, судије су помно пратиле наступе паса, али су неки од њих још више пажње привлачили изван ринга. Ко се сећа песме ”Фифи” Драгана Лукића из првих дана школовања, препознао је Фифија на једном сточићу како стрпљиво стоји на ветру који је брисао ”Сунчаном реком” и позира бројним посетиоцима. Истина, није то био Фифи, али јесте Алиса, седамнаестомесечна краљевска пудла из Шида. Алиса је на изложбу дошла спремна, свеже подшишана.

Алиса и њена власница

– Ова фризура се зове ”континентал клип” и прави се за изложбе. Постоји више фризура, али смо изабрали модификовани ”континентал клип”. Да би се Алиса овако дотерала за изложбу потребно је шест сати, а поврх тога, сваки пут кад се чешља мора мало да се ошиша и дотера. Стандардне или краљевске пудле имају савршен карактер, јако су послушни пси, стварно савршени. Све те припреме Алиса стоички издржи, и купање и шишање, све. Ова раса је добра и са другим псима и са мачкама, децом, са свима, али је много скупа за одржавање. Алиса привлачи много пажње, данас су је посетиоци фотографисали на стотине пута – казала је Алисина власница Сања Јеловац.

Зоран Гајић са Дантеом

Пажњу је привлачио и један Сремац, а далматинац – Данте. Иако овај пас из Руме делује као да је већ одрастао, има тек девет месеци. Његов власник Зоран Гајић каже да им је то трећа изложба, прва у Лозници, и да су изузетно задовољни организацијом и гостопримством. Он наводи и да су далматинци популарна раса зато што су јако добри пси који воле да се мазе и увек су уз газду, а децу, једноставно, обожавају.

Оцењивање у рингу

Посетиоци ове занимљиве изложбе шетали су се између рингова, разгледали бројне псе свих величина. Било је сасвим малих паса на које су морали да пазе да их не нагазе, али и изузетно великих на које су морали пазити да не буду нагажени. Један од велијих био је и Бомбо који је без конкуренције дошао до титуле победника расе велики шнауцер. Двоипогодишњаку из Лознице била је ово прва изложба, а како је био једини, титула му у раси није измакла. Истини за вољу, с обзиром на његов изглед, тешко да би Бомбо остао без титуле и да се појавио још неки конкурент. Његов власник Небојша Пелемиш каже да су пси ове расе изузетни и да траже озбиљног и одговорног власника.

Бомбо

– То је велика раса и радна пасмина. Изузетан је чувар, али смо га социјализовали и на улици нема неповерења према људима. Међутим, у свом дворишту он је газда и ту нико не може тек тако да уђе. За псе ове расе битно је да се нађу у правим рукама јер су онда дивни, а нарочито са децом – казао је Пелемиш.

Љубитељи паса имали су данас прилику да на једном месту виде бројне расе, да сазнају какве су њихове карактеристике, колико је лако или тешко одржавање, а ако су размишљали о набавци пса, и да олакшају себи одлуку коју расу да одаберу.

Изложба у ”Сунчаној реци” одржана је уз подршку Града Лознице, Канцеларије за младе и Туристичке организације града Лознице, као и уз подршку покровитеља.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДРЖАВНА ПОМОЋ – Четири милиона евра за обнову ”Подриња” и изградњу новог хотела

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – О женама у античком Риму

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )