НАШИ СМО – Почетак нечег

zorica visnjic

У понедељак су се састали тиранин, диктатор, лудак, вођа криминалног клана и жути тајкун, ноторни лажов, лопов који је украо 619 милиона евра – овако би звучало представљање Александра Вучића и Драгана Ђиласа, ако бисмо се служили њиховим речима док су описивали један другог све до пре неколико дана. Зашто су се њих двојица састали, никоме није баш потпуно јасно, шта је навело Ђиласа да тражи тај сусрет и шта је навело Вучића да промени ранији став “Ја са њима нећу да се састанем. За народ и грађане сам увек отворен, а за ове лопове не.” Колико се да приметити, Ђилас није нови Ђилас као што ни Вучић није мање Вучић.

У уторак листам таблоиде да видим да ли је Ђилас и даље лопов и олош, ма какви. Последњи пут је био тајкун 7. априла. Од понедељка је званично лидер ССП који и на фотографијама пристојно изгледа, ни избечен, ни искежен. Док су они разговарали, ГИК је листом одбијала приговоре опозиције смањујући јој могућност да на поновљеним изборима намакне недостајући број гласова за одборничку већину, а Управни суд је затрпаван новим и новим споровима. Ни дан после нисмо били ближи одговору на питање ко ће бити београдски победник 2022.

Из Ђиласове интерпретације разговора са Вучићем сазнали смо да према његовој рачуници и једни и други имају по 55 одборника док је Вучићева показала 60. У овом случају, кладим се на Вучића и типујем ко ће ушићарити у тој математици. Ево сад имају и изговор – крив је Ђилас који је потрчао да се састане са Вучићем пре него што су озваничени изборни резултати. Према оном што знамо, Ђилас је тражио тај сусрет да би се смањиле политичке тензије и да би издејствовао нове изборе који би победнику донели и легитимитет и легалитет који сада недостаје. Зашто за ту иницијативу није тражио сагласност осталих из коалиције или остатка опозиције на коју је рачунао, није објаснио. Можда се одговор крије у опажању да су се неки од њих већ осетили као победници прешавши ценсус од три одсто. Збиља, зашто би неко сада ризиковао да изгуби златног врапца у руци ако би се Вучић предомислио па вратио ценсус на пет одсто, што уопште није немогуће.

Нови избори не одговарају ни СПС који ће тешко моћи да понови и резултат и страст коју је унео у кампању за коју је добио по носу од напредњака. У сваком случају, данас или сутра чућемо и Вучићев одговор. Какав год он био, мој утисак је да смо на прагу неког новог почетка. Озбиљнијег пада рејтинга СНС и СПС, тоталног расула на страни опозиције, јачања деснице или грађанске иницијативе или, што такође могу да замислим, новог таласа апатије у бирачком телу. Такође, могу да замислим и како се појављује неко нов који ће унети енергију на опозиционој страни, могу да замислим и нову Владу без Дачића и Вулина, могу да је замислим и са њима, могу да замислим шта год хоћете, јер све смо то већ видели и доживели. Само не могу да замислим да ће све остати како је било. 

Србија ми у овом тренутку делује као кућа у којој се подигао паркет у свим собама, а домаћин не зна одакле да почне, нити колико ће га нови коштати. Тај утисак ми се наметнуо у изборној ноћи када је Вучић, прилично смркнут за једног победника рекао: “Наша листа и Ђиласова листа су због свађа претрпеле највећи удар, остали су то искористили”. Ово је озбиљна најава нечег новог, помислила сам и зато не верујем да је Ђиласу у одговору на новинарско питање као излетео позив Вучићу за састанак, нити да је он прихватио тај позив зато што му је то председничка дужност. Не верујем ни у њихов отворени политички савез. Склона сам да поверујем да их је за исти сто довео неко трећи и да ћемо бити сведоци много крупнијих заокрета од овог који се да наслутити. И сад, ако неко мисли да је Ђилас насанкан и да је Симо Спасић са све транспарентима доказ томе, смело ћу изложити своју теорију – није Симо махао себе ради, него због сељана да се полако почну привикавати да Ђилас јесте лопов, али да 619 милиона и нису неке паре. Било да их рачунате у еврима, доларима или рубљама.

Живи били, па видели, нешто се крупно иза брега ваља.

Зорица Вишњић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Срећно

НАШИ СМО – Слом

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )