НА ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ – Обележена 218. годишњица боја на Чокешини

Полагањем венаца крај споменика браћи Недић и јунацима боја на Чокешини, данас је у манастирској порти обележена 218. годишњица од овог историсјког догађаја. Поред посете месту битке у којој су изгинули српски устаници 28. априла 1804. године на челу са Димитријем и Глигоријем Недићем из Осечине у борби против надмоћнијег турског непријатеља предвођеног Ножин-агом и парастоса, Град Лозница, Центар за културу „Вук Караџић“, Месна заједница и Манастир Чокешина организовали су пригодан програм у Манастиру Чокешина.

Најпре су венце положили представници Војске Србије и гарнизона у Лозници, Српске православне цркве, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године, Града Лознице и Месне заједнице Чокешина, а потом је присутне у име градске управе поздравио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника. Он је упоредио страдање чокешинских јунака и бој на Чокешини са Термопилима, поручивши да славу предака треба чувати и поштовати, али да се у ново време треба борити за бољи живот кроз подизање нивоа образовања, здравствене неге и отварање нових радних места.

Ђокић је подсетио да је Манастир Чокешина задужбина кнеза Милоша и да је понос српском роду већ више од два века.

– На овом месту, 16 година пре градње манастира, 1804. десио се Бој на Чокешини, где су српски борци извојевали победу коју нису видели. Више од триста јунака изгубило је живот па и не чуди што је Леополд Ранке, немачки историчар, ово место назвао српским Термопилима. Манастир је бомбардован 1941. године, непријатељ је разносио реликвије, али је он 1962. обновљен и, ево, данас изгледа овако јер се о њему стара сестринство предвођено мати Аном. Сви манастири и наше цркве нам показују да достојанство треба да буде путоказ Србији и да нас подсећа увек да народ који не поштује претке, не мисли добро ни својим потомцима – рекао је Ђокић.

Пригодну беседу, уз подсеђање на догађај од пре 218. година одржао је Горан Вилић, историчар и управник Музеја Јадра у Лозници, док су у уметничком програму настулили гуслар Младен Јеврић, етно-група „Лозице“, рецитатори Гимназије „Вук Караџић“ из Лознице и ученици ОШ „Петар Тасић“, издвојеног одељења у Чокешини.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ПИЈАЦИ – Четрдесет динара за нашарана јаја

НАШИ СМО – Почетак нечег

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )