У ГОРЊИМ НЕДЕЉИЦАМА – Ваде цеви из бушотина ”Рио Тинта”

У ГОРЊИМ НЕДЕЉИЦАМА – Ваде цеви из бушотина ”Рио Тинта”

На једној од парцела у Горњим Недељицама у току је вађење три цеви из бушотина које је урадила компанија ”Рио Тинто”. Парцела је власништво Златка Кокановића, потпредседника Удружења ‘’Не дамо Јадар’’, који је ту земљу купио пре месец дана и на њој затекао цеви.

– Овде се налазе три бушотине, пијезометри које је компанија ‘’Рио Тинто’’поставила пре три, четири године и чим сам купио парцелу поднео сам захтев ”Рио Сави” да се оне поваде јер не дозвољавам да стоје на мојој парцели. Данас су дошли да их изваде. Инсистирао сам да ту буде њихов човек, геолог као надзорни орган да, ако се сутра деси да, зато што нешто није урађено како треба,  нека од бушотина процури, имамо кога да тужимо. Пошто држава не реагује, што је требало да уради, јер је рекла да ће бити урађена санација тих 528 бушотина, али не мрда прстом, сами морамо узети ствар у своје руке. Молим свакога ко има у њиви пијезометар, или обичну цев, да тражи у компанији раскид уговора и инсистира на вађењу, као и да се уради рекултивација земљишта и оно доведе у првобитно стање. Од момента подношења захтева до доласка њихове екипе прошло је недељу дана. То је рецепт да свако ко има ову цев на имању може тражити уклањање – казао је данас Кокановић за портал ЛН и истакао да он на његовим парцелама није дозвољавао бушотине.

Мада је, како каже, премијерка обећала да ће земљиште бити враћено у пољопривредно, то још увек није учињено.

– Првог фебруара је покренут поступак пренамене и још није готов, а када су преводили пољопривредно земљиште у грађевинско то је учињено преко ноћи, за 24 сата. Сада ово траје два и по месеца и  није још решено. Што се нас тиче, ми знамо да не дамо и ту је крај приче о ”Рио Тинту” и руднику – каже он.

Подсетимо, председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је 20. јануара да је на седници владе укинута Уредба о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом ’’Рио Тинто’’.

– Поништени су сви управни акти везани за ‘’Рио Тинто’’, односно ‘’Рио Сава’’, све дозволе, одлуке, решење и све остало. Уговоре никада нисмо имали, као што смо више пута рекли. Готово је, све је завршено што се тиче ‘’Рио Тинта“, рекла је премијерка и додала је да је укинута Радна група за имплементацију пројекта Јадар чиме су, како је рекла, испуњени сви захтеви еколошких протеста и ‘’стављена тачка на ‘Рио Тинто’ у Србији“.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ СМЕНЕ ДУШКА ОБАДОВИЋА – Мићић поново води Лозницу

ПРОМЕНА ТРЕНЕРА У РАЂЕВЦУ – Поверење Дејану Обадовићу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  Hanry 2 years

  Isplatio se “aktivizam” i opoziciono delovanje…Najzad da je postao vlasnik zemljista a ne samo zakupac.
  Za neki mesec, prodace je RT za ogroman novac, jer sta ce “oterali ga”…Jad i beda od demagogije… Oni koji seire, neka se samo prisete da je Zakon o eksprorijaciji i dalje je na snazi, pa kada dodju braća Kinezi i Jadar padne u “čelični zagrljaj”  neka Zlatko i ekipa objasne koja je carobna “formula” za procenu vrednosti zemlje i imanja..Ali tada ce “Zlatko” biti u nekojnod fotelja.. ipak je isplativije nego drzati krave…

 • comment-avatar
  Slaviša 2 years

  I ti si rođo obećao da nećeš blokirati puteve. Obećanje ludom radovanje. Od tvojih blokada većina Lozničana nije mogla slobodno da se kreće, ide na posao ili u školu. Toliko si iznervirao ljude da ni prve komšije nisu htele za tebe da glasaju, a kamo li neko drugi.

 • comment-avatar
  Sasha 2 years

  Ovo sto si Rodjo uradio je na tvom imanju i to je za tebe i tvoj xef. Ne vidim razlog da opet siris negativnu kampanju protiv firme koja pokusava da bude dobar komsija.
  Pijezometre imam i ja na imanju (ne u Lo) i vrlo sam se dobro raspitao pre nego sto sam dozvolio busenje. To je standardni postupak i nema nikakve opasnosti niti kontaminacije, stoga nemoj molim te siriti dezinformacije i defetizam i ne gledaj molim te u svoj tanjir.

 • Disqus (0 )