АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА – Појас главу чува

АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА – Појас главу чува

У градској управи данас је одржан састанак на коме је директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић разговарао са градоначелником Видојем Петровићем и члановима градског Савета за безбедност саобраћаја. Сусрет је део превентивне кампање која има за циљ информисање грађана Србије о улози и значају сигурносног појаса и безбедносног седишта, а Лозница је једна од локалних самоуправа где је тај проценат на незадовољавајућем нивоу.

Пешић је оценио да Лозница доста ради на пољу безбедности саобраћаја и једна је од ретких локалних самоуправа која има усвојену локалну стратегију и акциони план. Данашњи састанак је, како је казао, одржан са идејом да новац који се добија од наплаћених новчаних казни, а 30 одсто се враћа локалним самоуправама, буде искоришћен на најбољи начин, да буду уочени проблеми у Лозници и он буде усмерен на њихово решавање.

– Неколико кључних ствари смо дефинисали, на првом месту ће, у наредном периоду, бити појачана активности према пешацима, посебно старијим од 65 година, где и како страдају, да ли је то у насељу или ван њега, да ли је зато што нема тротоара па да их урадимо, и дељењу промо материјала који ће утицати на подизању видљивости пешака. Уочен је и проблем тракториста па ћемо организовати трибине, обезбедити, ротације, троуглове и слично како бисмо их учинили видљивијима, али и указати на начине како трактористи најчешће страдају. Пошто млади возачи најчешће страдају у аутомобилима и на мотоциклима укључићемо Канцеларију за младе да што више њих прође обуке, трибине и овакве симулације. Пошто је у Лозници мали проценат употребе седишта за децу у наредном периоду ће их Град обезбедити, али и едукацију за родитеље како би тај проценат који је сад 35 одсто за децу до три године, на нивоу Србије је 69 одсто и то је још изузетно мало, подигли – рекао је он.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Floznicke.novosti%2Fvideos%2F350524683709953%2F&show_text=false&width=560&t=8" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Према његовим речима, Лозница је планирала важне пројекте, а један је идентификација црних тачака и управо се реализује. Пешић се нада да ће у наредном периоду број последица  саобраћајних  незгода у Лозници бити значајно мањи, а број оних који су променили свест о понашању у саобраћају значајно већи. Градоначелник је рекао да Лозница са Агенцијом за безбедност у саобраћају има одличну, дугогодишњу сарадњу, не само кроз конкретне видове обуке у циљу подизања личне и колективне свести у безбедности у саобраћају него и кроз конкретне активности.

Слаба примена

Пешић је рекао да је у Лозници употреба сигурносних појасева на предњим седиштима 85 одсто, на нивоу Србије је просек 84, што је у оба случаја недовољно.

– Лошији резултати су за појас позади, на нивоу Србије је употреба 20 одсто, а Лознице само четири и данас смо причали са саобраћајном полицијом како да то мењамо. Акценат је и на коришћењу појасева и седиштима за децу. Није добро да се тек 17 одсто деце од 4 до 12 година превози у седишту за децу, односно да су везала појас и то ћемо гледати да поправимо кроз информисање и набавку одговарајућих седишта – рекао је он.

– Наш циљ је да укажемо колико је важно да поштујемо све мере које обезбеђују виши ниво безбедности свих учесника у саобраћају. У овом случају је то коришћење сигурносних појасева у возилу, чиме чувамо не само свој живот него дајемо добар пример другима који још увек нису схватили да је важно користити сигурносни појас у аутомобилима и да је то, пре свега, у нашем интересу. Имали смо састанак на којем смо прошли кроз сет активности који спроводи Савет за безбедност саобраћаја на територији града. Договорили смо конкретне активности које ћемо спроводити, а оне су усклађене и са Стратегијом у саобраћају коју је Лозница усвојила – казао је Петровић истичући да Град има одличну сарадњу са саобраћајном полицијом.

Игор Лазић Нигор

У Лозници је био и Игор Лазић Нигор који је неколико година у кампањи Агенције, а и сам је својевремено покренуо фондацију ”Скај форвер”, која више не постоји. После трагедије у којој је изгубио троје пријатеља и колегу из бенда, радио је на промени закона о саобраћају,  што је остварено, едукацији деце предшколског узраста и основаца, обележавању црних тачака у Црној Гори, као и табли ‘’Не брже од живота’’.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KJtbQy8i6uI" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

– У кампањи сам и ‘’Ум на друм’’, радио сам песму и спот ‘’Имаш само један пут’’, ту сам јер је најбитније да деца од најмањег узраста уче о саобраћају, а знамо да многа страдају у возилима или као пешаци. Циљ је да жртава буде што је могуће мање – казао је он.

Иначе, Агенција за безбедност саобраћаја је значај сигурносног појаса и безбедносног седишта показала код Вуковог дома културе применом симулатора чеоног судара возила ”коса раван” и симулатором превртања аутомобила – ”ражањ”. На симулатору удеса осети се какав је удар при брзини од само шест километара на час, многи су процењивали да је она 80, па и 100, и били изненађени колико су промашили, док се ”ражањ” окрене 360 степени при брзини од једног километра на час. Како то изгледа пробали су углавном средњошколци, али и многи старији Лозничани.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СУБОТУ НА ВАШАРИШТУ – Прва лозничка ”Тракторијада”

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА  – На лечењу једноцифрен број ковид пацијената

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )