У ТРШИЋУ – Национални дан заштите природе

Центар за културу „Вук Караџић“, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, обележио је данас у Тршићу Дан заштите природе Србије. Испред Вукове спомен-куће представљене су публикације „Вилини коњици Србије“ и „Заштићене дрвенасте врсте“, о којима су говорили научни сарадници Завода Александра Затезало, Ивана Јелић и Наташа Панић, а одржане су и радионице у којима су учествовали ученици Вуковe спомен-школe у Тршићу.

Снежана Нешковић Симић, директорка Цента за културу, подсетила је да је ова установа од 2019. године управљач Предела изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша“ и да је обележавање националног дана природе део редовних активности чији је циљ упознавање јавности са културним и природним лепотама овог краја.

Наташа Панић из Завода за заштиту природе Србије рекла је да је овај дан и добра прилика за представљање две брошуре о дрвенастим врстама и жбуновима, као и o вилинским коњицима Србије.

– Обележавамо овај дан са ученицима и заједно откривамо и препознајемо шта то чини овај предео изузетним у, пре свега, природним вредностима. Које биљке и животиње из света инсеката се могу овде видети, зашто су нам битне и значајне и које су то основне карактеристике које су одредиле да ово место од националног и културолошког значаја нама буде препознато и видљиво као изузетно место по својим природним карактеристикама и својствима – рекла је она.

Александра Затезало је указала да се на овом подручју може наћи јеленак, лептир ластин репак и вилински коњици као и ситнији тврдокрилци, као најинтересантније врсте. Она је истакла да фауна инсеката није до сада систематично истраживана, већ да постоје спорадични налази, као и то да би било врло интересантно спровести такво истраживање.

– Овде је карактеристична шума китњака и граба, некада је ово подручје било јако шумовито, а временом је испресецано ораницама, садњом четинара, који ту не припадају, па је и стање флоре измењено. Остало је уз Жеравију нешто шуме јове, граба, храста, а остало је у неким траговима. Приручник о дрвећу и жбунвима је Завод издао прошле године и односи се на строго заштићене дрвенасте врсте у Србији јер су неке јако угрожене и зато постоји закон који их штити. Пубикација садржи цртеже и карте распрострањења, а представљено је укупно 37 заштићених дрвенастих врста међу којима су и неке из овог краја – рекла је Ивана Јелић, подсећајући да се Дан заштите природе обележава у још неколико места Србије.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА  – У болници десет ковид пацијената

КАРАТЕ: ’’ЗЛАТНИ ПОЈАС’’ – Златни Бранкица и Марко

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )