ВЕЧЕ ЗА НЕЗАБОРАВ – Звонко Богдан у Вуковом дому културе

ВЕЧЕ ЗА НЕЗАБОРАВ – Звонко Богдан у Вуковом дому културе

Звонко Богдан

Док је седам чланова оркестра ”Осам тамбураша” синоћ загревало публику, у готово испуњеној сали Вуковог дома културе, пред излазак Звонка Богдана на сцену, светла су се изненада, и, испоставило се, непланирано, угасила. Но то није омело ни искусне тамбураше, а још мање уметника који је начео девету деценију, а још увек пева тако да му се не може одолети.

– Право да вам кажем, мени не смета ни у мраку, ја сам се само уплашио како ће моји тамбураши потрефити жице – шармантно је проблем ставио у страну господин са севера Бачке, док је поздрављао публику, и даље у мраку.  – Све у свему, част нам је да вечерас будемо овде код вас где је фина, театарска атмосфера јер све је мање данас оваквих наступа где има мира, тишине реда и укуса. И зато сам замолио моје тамбураше да ме вечераса прате и, могу да вам кажем, да ме боље прате него ваша полиција – рекао је Богдан и освојио симпатије публике и пре него што је запевао прве стихове.

Он је представио и музичаре који су га пратили, чланове оркестра који својим именом чува сећање на легендарног Јанику Балажа.

– То су седморица најбољих тамбураша које имамо ми у Србији, али и мало шире и још шире, најбоље су што има Европа. Има их још три пута толико, али нисмо могли све да поведемо јер, на крају крајева, не знам где бих их ставио, али, ако једног дана будете расположени, ја ћу их довести свих 20 – казао је Богдан.

Једном од најлепших песама Јована Јовановића Змаја – ”Тихо ноћи, моје злато спава”, Звонко Богдан отворио је концерт, или, како то шеф оркестра ”Осам тамбураша” Дубравко Исаков Цицко каже, позоришну представу.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=280&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Floznicke.novosti%2Fvideos%2F3186414548343336%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="280" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

– То је позоришна представа која слуша нашу динамику, динамички распон нам је велики, од јако тихо до гласно, а видећете са каквим духом, еланом и енергијом Звонко, иако је почео девету деценију, прави ту представу. Програм се у ходу мења, а ни ми ништа не знамо док Звонко не крене да пева. Трудимо се да одржавамо нашу традиционалну музику у читавој најезди потребне и непотребне музике. Да, то је лековита музика, лечимо и срце и душу – казао је Исаков лозничким новинарима, пошто Богдан никада не даје изјаве.

Дубравко Исаков Цицко

Репертоар је, навео је Исаков, везан за традиционалну тамбурашку музику мешавину, како каже, ”мађарског, румунског, војвођанског, босанског, србијанског” и других стилова и свега што се слуша у овом поднебљу.

– Или се слушало раније пошто је дошло време да више не чувамо нашу традиционалну музику него је бранимо – напоменуо је шеф оркестра.

Концерт Звонка Богдана приредила је Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ), а Снежана Перић, директорка ТОГЛ, каже да је то први у низу музичких догађаја који нас очекују ове године.

– Определили смо се да први у низу буде концерт Звонка Богдана који је великан наше музичке сцене. То је наишло на одушевљење наших суграђана, као и гостију који бораве у нашем крају, а изненадило нас је и то што су карте куповали и људи из Крагујевца, Шапца, Ваљева, Ужица – казала је Перићева.

Одржавање концерта је, према речима Перићеве, подржао Град Лозница, а ове године ће, ако коронавирус више не буде правио проблеме, бити приређено мноштво разноврсних догађаја.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВРШНИЦА „СВЕТА ЖЕНА“ – Пиротске шаре на сликама

ОДЛУКА ГРАДА – Повећане награде за школарце

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )