МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – Полиција адреса за непознате бираче

Грађани на чије адресе стижу позиви за гласање на име непознатих особа треба да се обрате Министарству унутрашњих послова саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) поводом навода Посматрачке мисије ЦРТА о таквим појавама широм Србије.

– Грађани, власници непокретности могу од Министарства унутрашњих послова затражити проверу, односно, податке о особама пријављеним на њиховој адреси, јер се пријава пребивалишта може извршити пре свега уз њихову сагласност, а такође могу покренути и поступак за њихову одјаву. И овом приликом МДУЛС истиче да је Законом о јединственом бирачком списку прописано, између осталог да се у Јединствени бирачки списак уписују лица која имају бирачко право, а према месту њиховог пребивалишта. Евиденцију о пребивалишту грађана, у складу са законом, води надлежни орган, односно, Министарство унутрашњих послова, док се Јединствени бирачки списак као евиденција о бирачима, евидентира на основу ње. У погледу предлога да се на интернет презентацији МДУЛС омогући увид у податке о бирачима по месту пребивалишта, истичемо да је Министарство, на основу препорука ОДИХР, обавило неопходне измене и омогућило приступ подацима из бирачког списка у мери која је дозвољена и целисходна у складу са прописима – стоји у саопштењу.

Министарство је позвало све грађане да провере своје податке у Јединственом бирачком списку на званичној интернет страници Министарства upit.birackispisak.gov.rs или да се обрате јединицама локалне самоуправе, уколико је потребно допунити или изменити неке од њихових личних података.

Рок за проверу, измене и допуне података у јединственом бирачком списку уочи избора 3. априла је до сутра, 30. марта.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БАЊА КОВИЉАЧА – Нестао мушкарац

КАРАТЕ: ШКОЛСКО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ – Бранкица шампионка

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )