ОВИХ ДАНА – Благостање

Прошлог викенда британски лист Гардијан објавио је да је Финска најсрећнија земља на свету, Авганистан на последњем месту, а Србија међу државама које бележе ”највеће повећање благостања”, позивајући се на годишњи индекс који је израђен у сарадњи са Уједињеним нацијама. У тексту се наводи да су Бугарска, Румунија и Србија забележиле највеће повећање благостања, а највећи пад на светској табели среће, забележен је у Либану, Венецуели и Авганистану. Могуће.

Било би лепо да нам објасне шта се тачно подразумева под тим ”повећање благостања”, да ли је то приказано, показано кроз нешто конкретно, опипљиво, или је то, што кажу метеоролози, ”субјективан осећај”. Ако ћемо да цепидлачимо, ”повећање благостања” значи да оно већ постоји па се још сад и повећава. Сад се осећам помало као Коштуница – необавештен. Они Финци су се баш убезобразили па су, замислите, пету годину заредом проглашени најсрећнијом земљом на свету. Пету! Да ли то има везе с тим што тамо негде живи Деда Мраз или им је стално хладно па се мање друже, само мисле како да се угреју па мање комуницирају, мање их други нервирају и мисле да су срећни. Има нешто на том северу јер су Данци други, па следе Исланђани, а онда се иде мало ниже у Европу до Швајцараца и Холанђана, следи Луксембург, Шведска и Норвешка, (опет тај север), Израел и Нови Зеланд. Амери су се попели за три места (16) – једно испред Британије док су се њихове комшије са друге стране Ламанша, Французи, попели на 20. позицију. Нама је Финска далеко, мислим по резултатима ове листе, мада сумњам да они могу бити тако срећни као наш човек на некој свадби, рођењу детета и сличним пригодним дружењима, али очигледно у овом истраживању количина галаме, смеха, песме, буке и алкохола није имала неки утицај.

Од бивших република екс Југе, Словенија је 22, наводна држава Косово 32, Хрватска 47, БиХ 67, Црна Гора 75, Северна Македонија 89, а на листи 146 држава Србија је 43. Зашто су Словенци испред нас и да разумем, али Косово?! Углавном, бити 43. и није тако лоше. Бар је далеко од Авганистана који је на самом зачељу, где је био и прошле године, претпоследњи је Либан, а изнад њега су афричке земље Зимбабве, Руанда, Боцвана, Лесото и редом. Најновија листа је завршена пре почетка рата у Украјини тако да ратне околности нису узете у обзир приликом израде коначне листе која би, можда, да је рађена касније, другачије изгледала. Иначе, на листи су Руси 80, а Украјина 98. Сада су, нарочито ови други, далеко од срећних и само сањају крај рата. Поред личног осећаја благостања и оцена среће – на основу Галупових анкета у свакој земљи – узима се у обзир БДП, социјална подршка, личне слободе и ниво корупције. Ове године, аутори су, преноси лист, користили податке са друштвених медија да упореде емоције људи пре и после пандемије ковид-19. Открили су ”снажан пораст анксиозности и туге” у 18 земаља, али и пад осећања беса.

Извештај о срећи у свету, израђује се десету годину заредом, а заснован је на сопственој процени људи о својој срећи, као и на економским и друштвеним подацима. Оцену о срећи додељује на скали од нула до десет, на основу просека података током три године. Можда би и код нас резултати били другачији да се испитивање обави за месец дана, кад све олиста, пролеће набубри максимално, а наши рафови остану пуни свега, и брашна, и уља, и ића и пића, омаши нас све Трећи светски рат, напуне се баште ресторана и крене модна ревија кратких сукњица и дубоких деколтеа. Мада бисмо опет били далеко од тих Финаца, Данаца и осталих северњака који су срећнији иако је код њих углавном кишно, хладно и сиво. Можда је рецепт у оној реплици – ”Хладно, ал’ стандард”. Можда нам само тај стандард фали па да сменимо Финце на врху листе. Мада радује и ”повећање благостања”. Лично, довољно ми је да осетим само благостање, без повећања, али све то је субјективан осећај, што кажу прогнозери временских (не)прилика.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Кампања

ФУДБАЛ, ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ: ЛОЗНИЦА САВЛАДАЛА КАБЕЛ – Матић погодио мрежу Новосађана

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )