ОДРЖАН ПРОТЕСТ – Србија није на продају

ОДРЖАН ПРОТЕСТ – Србија није на продају

У организацији СЕОС-а и удружења ‘’Крени – промени’’ данас је протест ‘’Србија није на продају’’ одржан на шеталишту испред поште. Актуелну предизборну кампању ‘’Крени – промени’’ и ‘’Не дамо Јадар’’ користе за прикупљање потписа грађана за Народну иницијативу којом се тражи забрана истраживања и ископавања литијума и бора у целој Србији.

Саво Манојловић, представник ‘’Крени – промени’’ рекао је данас да је сакупљање потписа почело 10. марта и до данас их је од потребних 30.000, колико  треба сакупити у року од 90 дана, прикупљено 23.000.

Саво Манојловић

– Наш циљ је да до четвртка завршимо прикупљање потписа грађана и очекујемо и више од потребног броја. То је коришћење једног уставног механизма где грађани показују да је ово њихова земља и да сами имају могућност да предложе закон. После парламентарних избора, према закону, уколико се он буде поштовао, прва редовна седница Народне скупштине је у октобру. Постоји шанса да ову Народну иницијативу ставе раније на гласање на ванредној седници, али то зависи од воље владе, или једне трећине народних посланика. У Лозници су били коректни што се тиче оверивача, али у многим местима смо имали проблема. Горњи Милановац не да овериваче чиме крши Устав Србије, Сомбор прави проблем, и то ‘’минирање’’ смо имали у многим местима. Грађани на ову иницијативу имају позитивне реакције, овде је сваки потпис битан, сваки грађанин који потпише треба да је свестан да је он тај због кога је предложен закон. То је прва примена новог закона о референдуму и народној иницијативи, што значи да ми користимо закон који смо изменили на блокадама, у сопственој земљи користимо сопствена права да заштитимо сопствену државу – казао је он за ЛН пре обраћања окупљеним Лозничанима.

Манојловић је рекао да они који су говорили да ‘’Рио Тинто’’ нема алтернативу сада не смеју јавно да говоре о томе. Свуда у свету број кампања где су отерани рудници  може се избројати на прсте једне руке, а борбе трају отприлике око десет година.

– Нико у целом свету није урадио оно што сте ви и остали грађани Србије урадили за само годину и по дана. Захваљујући блокадама, коначно смо показали да је ово наша земља, повучен је Закон о експропријацији, а измењен Закон о референдуму и народној иницијативи. Сада користимо измене из тог закона како бисмо сами предложили закон који ће забранити истраживања и ископавања литијума и бора и који ће заштитити не само Јадар него и целу Србију. Користимо наша уставна права, ви сте ти који бране сопствену земљу, они су ти који желе да продају своју земљу. Ви им свакога дана саопштавате – Србија није на продају. Без обзира на то ко ће победити на изборима, ми као грађани имамо своја уставна права и никада више у Србији нико више неће моћи да ради  шта жели – поручио је он.

Маријана Трбовић Петковић

Маријана Трбовић Петковић из ‘’Не дамо Јадар’’, рекла је да је ово можда последња шанса да се саберемо и схватимо шта нам дише за врат. Запитала је, реагујући на мали број окупљених грађана, да ли је ово славна Лозница која је била слободна када је цела Европа била поробљена?

– Било би ме срамота да нисам данас овде. Немојте нам писати поруке и тапшати по рамену него дођите кад вас зовемо да изађете. Ниједан човек у Градском већу, које ми плаћамо нашим новцем, није потписао иницијативу, као и нико од челника града. Ово је предизборни трик да се ћути док не прођу избори, а када СНС и СПС добију у овом граду, ето рудника на велика врата. Ово је опомена да први пут у историји Лозница, потомци оних јунака са Цера и Гучева, стају на страну нечега што није добро. Урадили смо оно што нико није од нас очекивао, рекли смо да нећемо литијум ни новац ‘’Рио Тинта’’ ни било ког другог експлоататора. Људи у граду не схватају да нећемо имати ни шта да једемо, ни шта да пијемо. Ниједна цев ‘’Рио Тинта’’ није извађена. Купили су имовину вредну милион и по евра у последњих 20 дана. Да ли то раде они што одлазе или што долазе – казала је она.

Мирослав Мијатовић из ПАКТ–а је рекао да су лажи да је повлачењем уредбе Пројекат ‘’Јадар’’ обустављен. Пројекат није завршен и они чекају да прођу избори па да крену у акцију, рекао је он, а окупљенима су се обратили и Драган Симовић из Добриње као и Бојана Новаковић која каже да ‘’нас свет гледа’’ 

– Ови мештани бране Јадар и Србију, али Србија брани свет од те манипулације да ће литијум да нас спасе. Неће, само ће да направи проблем. Не може једно плодно подручје да буде прво на свету где се ископава. Прича се шири и ми ћемо овде бити до краја – поручила је она.

После скупа учесници су организовано прошетали централним улицама Лознице у пратњи полиције која је обезбеђивала њихово несметано кретање.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАНАС НА ДРИНИ – Започели сезону купања

ОВИХ ДАНА – Благостање

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )