НАДЕЖДА НАДА ЛУКИЋ ИЗ РУЊАНА – Обележила стоти рођендан

НАДЕЖДА НАДА ЛУКИЋ ИЗ РУЊАНА – Обележила стоти рођендан

У кући Надежде Наде Лукић из Руњана данас је било свечано. Она је са рођенданске торте одувала свећице и у друштву пријатеља обележила стоти рођендан. Са пригодним поклонима дошли су јој представници градске управе Лознице, Епархије шабачке, лозничког СУБНОР-а и други, а она је била видно дирнута толиком пажњом.

Данас се осећам баш лепо и хвала добрим људима што су дошли да посете једну стару баку, рекла је док је примала бројне честитке и поздраве, а онда је из цуга угасила број сто на једној од рођенданских торти.

– Хвала свима што су дошли да ми увеличају стоти рођендан који ретко ко доживи. Доживе га добри људи који добра дела чине у животу. Мој животни пут био је тежак, али сам преживела. Имала сам нешто што ме чувало, што ме водило кроз све невоље, а за то сам се одужила на сваки начин. Гледала сам да само чиним доброту, колико сам и где год сам могла. Кроз моју кућу ко год је прошао осетио је родитељску љубав. Лепа реч може све да учини, а ружне речи одстраните и заборавите. Ми морамо да се волимо, да се поштујемо и тако ћемо доживети стоту – казала је слављеница и замолила – ”чувајте ми Србију и наш народ”.

У име градске управе бака Нади је све најбоље пожелео помоћник градоначелника Љубинко Ђокић који је рекао да је ”срећа доживети тако дубоку старост”.

– Бака Нада није имала лак живот.  Из родног Љига је почетком Другог светског рата кренула у борбу, била је хапшена, нашла се и у логору, али је успела да спасе и придружи Црвеној армији. Слободу је дочекала у Прагу 15. маја 1945, и онда се са супругом Милутином Лукићем из Руњана вратила у Србији. Бака Нада живи сама, али су сви уз њу да јој помогну. Град је преко свог јавног предузећа учинио да се њено двориште среди, а наша епархија јој је такође данас честитала рођендан и поклонила одређени новчани знос за набавку огрева. Иначе, наш град помаже и наставиће да помаже старе суграђане – казао је он.

Указом председника Русије Владимира Путина и руског Министарства одбране, крајем прошле године њој је уручена јубиларна медаља поводом 75. годишњице победе над фашизмом, коју су јој предали представници руске амабасаде у Београду. Живота Исаковић, председник лозничког СУБНОР-а данас је слављеници пренео поздраве и честитке из амбасаде Русије што је њу посебно обрадовало. Дошли смо да честитамо век трајања нашој другариуци Нади, партизанки, припадници Црвене армије, а наша обавеза је да водимо бригу о старим члановима, казао је он и додао да су у Лозници жива још два учесника НОБ-а. Нада Лукић је радни век провела као службеник на картотеци лозничке болнице, трудећи се да помогне својим суграђанима. Супруг јој је преминуо пре тринаест година, а има сина који живи у Београду. Када је лепо време изађе испред куће, а док је вид није издао редовно је читала новине. Сада јој друштво прави телевизор, прати све вести и мисли су јој и даље брзе и бритке, како рече неко од њене фамилије, много боље него код неких много млађих од ње.

Бака Нади су сви пожелели добро здравље и да се слично дружење понови следећег 25. марта, за њен 101. рођендан.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Више од половине првих прегледа

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА  –  Конкурс за ватрогасце

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )