ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „НИЧИЈИ ВОЈНИЦИ“ – Пантелић: Ово је мој допринос истини

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „НИЧИЈИ ВОЈНИЦИ“ – Пантелић: Ово је мој допринос истини

Црква Вазнесења Господњег на Лагатору уприличила је синоћ у парохијском дому представљање књиге „Ничији војници“ Жељка Пантелића из Шапца, која говори о почетку рата у БиХ и дешавањима у Сарајеву маја 1992. године. Пре самог сусрета с посетиоцима ове књижевне вечери, лознички свештеници су у новој цркви одржали парастос припадницима ЈНА, жртвама у Добровољачкој улици.

– Ово је једина књига написана на основу изјава преживелих у том масакру и породица погинулих. И сам сам био учесник дешавања, рањаван, хапшен, малтретиран и, неким чудом, једини преживели који је успео да побегне приликом размене заробљеника. Покушао сам да детаљно и реално опишем злочине почињене над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици уз осврт на издају тадашњег војног и политичког врха – рекао је Пантелић додајући да је првих 400 примерака књиге објавио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Како је објаснио, књига носи овакав назив јер је војска у то време, током сецесије република од бивше Југославије и разних издаја остала без државе, због чега их је и назвао ничијим војницима.

– Одлучио сам да напишем књигу после свих лажи које су с муслиманске стране пласиране о нама и о тим дешавањима, посебно о јединици 65. Заштитног моторизованог пука која је била елитна у некадашњој ЈНА. После 12. маја и примопредаје између генерала Младића и Кукањца, пук је прешао у надлежност Војсе Републике Српске где је такође био елитна јединица за време рата. Мислио сам да ће неко други то написати пре мене, неко ко је по професији писац, али када је прошло већ доста година и нико ништа није урадио, одлучио сам да скупим документацију и после седам година рада књига је објављена у мају прошле године – рекао је Пантелић.

На питање на какав је пријем наишла, он одговара износећи податак да је до сада књига имала 24 представљања, од тога 18 у Републици Српској и само шест у Србији.

– Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица је издавач, држава стоји иза овог пројекта, док у Србији немамо чак ни регистар страдалих који су били у Сарајеву, ко је био војник, а ко старешина, и ко је како настрадао. Наводно се још увек води тај поступак, међутим ускоро ће бити три деценије од тих дешавања и пошто је тај случај недовољно спомињан у Србији, решио сам да сам напишем књигу. Тешко је било после толико времена срести се са људима који су преживели пакао и родбином настрадалих, али ово је мој допринос истини и култури сећања на те војнике, припаднике ЈНА који су убијени у Сарајеву – истиче аутор.

Овај Шапчанин је завршио основну и средњу школу у родном граду и једини је кандидат у историји војног школства који је примљен и који је завршио Војно-техничку академију после три разреда средње школе. После петогодишњег школовања у Загребу произведен је у чин поручника, са звањем дипломираног инжењера саобраћаја, а прво место службовања био му је Ауто-наставни центар у Славонској Пожеги где га је и затекао грађански рат деведесетих.

– Тог 2. маја 1992. године, приликом напада на Команду 2. Војне области сам рањен, а сутрадан приликом договореног измештања Команде заробљен у Добровољачкој улици. Команда се по договору селила са Бистрика у Лукавицу, нападнути смо и ја сам заробљен, а потом тешко физички малтретиран и извођен на лажно стрељање. Тако пребијен, враћен сам у фискултурну дворану где је и осталих 160 из колоне већ било смештено. Захваљујући двојици војника муслимана, који су били раније у Славонској Пожеги у наставном центру возачи, успео сам да побегнем приликом једне размене. Убачен на под аутобуса, стигао сам до Лукавице. Данас живим у Шапцу имам троје деце и посветио сам се другом допуњеном издању јер су ми се после објављивања књиге јавили људи за које нисам имао податке, а њихове изјаве би могле да уђу у ново издање – поручује Пантелић који је у превремену пензију отишао у чину мајора 2003. године.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Вече с Небојшом Јовановићем

НАШИ СМО – Прва бразда

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )