НАШИ СМО – Прва бразда

Човек не цени оно што има и многе ствари доживљава здраво за готово, као, на пример, да имао довољно хране све док та ”нормалност” не буде доведена у питање. Руско-украјински сукоб јесте релативно далеко од нас, али је његов утицај из дана у дан све јачи, очигледнији и, богами, забрињавајући на више нивоа, а један је и храна. Тачније, могућности да због тог рата та нормалност да је има довољно, постане неизвесност.

Рат у Украјини је трагедија која се мора зауставити или ће доћи до глобалне кризе хране пошто су цене ђубрива већ превисоке за многе пољопривреднике, изјавио је руски краљ угља и ђубрива Андреј Мељниченко. “Сада ће то довести до још веће инфлације, раста цене хране у Европи, и, вероватно, несташице хране у најсиромашнијим земљама света”, упозорио је он, пише пре неколико дана Политика. Енергетски портал објавио је почетком месеца да због руско-украјинске кризе цене жита расту, а основни разлог је поремећен саобраћај у Црном мору. Смањују се глобалне залихе пшенице, кукуруза, јечма, нафте и гаса на неодређено време, пишу они. Једна од првих реакција наше државе била је да нам саопшти колико хране има у нашим резервама и више пута се чуло са врха да ће је бити довољно. Нешто мислим да би ова прича могла бацити и нови поглед на, чини се у последње време, мало скрајнуту тему рудника јадарита у долини Јадра. Свет је такав да никад не знаш где ће да пукне и колико ће то да утиче на нас без обзира на километарско растојање. Знате за ону – ”Ако лептир замахне крилима у Пекингу, он може узроковати ураган на Флориди” тако да је у оваквом свету најбоље, као и у обичном животу, бити у позицији да што мање зависиш од другога.

Неко је рекао да ће се Трећи светски рат водити због воде, а видимо да је и без њега први проблем у најави храна. У светлу свега тога може се поставити питање – да ли је боље сачувати долину Јадра каква јесте или је претворити у рудник, планину јаловине и угрозити површинске и подземне воде. Како је својевремено за ЛН говорио в. д. декана Шумарског факултета Ратко Ристић, прелиминарни процењени просторни обухват пројекта “Јадар” износи до 2.431 хектара. Само у почетној фази реализације пројекта било би уништено 533 ха земљишта, од чега 203 шума и 317 ха обрадивог земљишта. Тек после масивних земљаних радова било би могуће ископавање јадарита, а процес ископавања руде и црпљења подземних вода довео би до слегања готово 850 ха земљишта. Објаснио је и да долина Јадра представља једну од најзначајнијих резерви подземних вода на простору западне Србије, чија примарна функција треба да буде водоснабдевање становништва, са уздржавањем од активности које могу нарушити квалитет и квантитет овог драгоценог ресурса. Он каже да резултати истраживања земљишних ресурса само на делу простора долине Јадра и Рађевине, на укупној површини од 4.821 ха у десет села указују на могући приход од пољопривредних активности, процењен на око 81 милион евра годишње. Према подацима са сајта лозничког ПССС ”Пољосавета”, Лозница има 36.859 хектара пољопривредних површина, оранице, њиве су на 29.712, воћњаци 3.933, ливаде на 906 хектара, а пашњаци 3.706. Да ли је вредно одрећи се свега тога зарад рудника који ће радити 30, 50, сто година и занавек променити рељеф и земљиште учинити немогућим за пољопривреду, или све те површине сејати разним пољопривредним културама неколико наредних векова.

Ако се сељаку, ономе који је увек у свим временима хранио ову земљу, створе нормални услови, он ће сејати више, имати више и давати и другима више. Без српског домаћина који сеје, жање, бере, окопава, оре, стално погледајући у небо, нема будућности, поготово у овако наопаком свету. Ето овога рата и потврде да је најважније имати хране и воде. Нама је дато да имамо плодну земљу, добру воду, реке, потоке, подземне воде и треба бити далековид, домишљат и опрезан. Ако свет настави да јури у лудило, да ли ће нам, да упростимо ствар, спас бити у чистој води и брашну, здравој јабуци, парадајзу и осталом што можемо убрати из баште или воћњака, или ће нас из невоље извући литијумске батерије. То да ће нам неко са стране дати хране и осталог можемо заборавити. Свако, као и сада, гледа себе, а оно што има даје, али по вишеструко већој цени од нормалне, с тим што увек дође час када празан стомак и крчање црева постану безусловно важнији од било каквог новца.

Плодна долина Јадра или рудник? Изгледа да се у светлу руско-украјинске кризе одговор намеће сам. Што рече онај лик у серији – Мислите о томе.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВИХ ДАНА – Атомски одозго

НАШИ СМО – Констракта

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nikola 2 years

    Svaka cast za clanak!

  • Disqus (0 )