ОБУКА ЗА УГОСТИТЕЉЕ – Чисто и сигурно привлачи туристе

У време пандемије ковида-19 у сектору туризма хигијена је избила у први план па данас туристи не траже само добру туристичку понуду, већ пре свега чисте и сигурне објекте. Због тога је за сваки објекат који пружа туристичке услуге сада већ готово неопходно да има потврду о високом нивоу хигијене.

Данас је у Тршићу, Омладинском центру у Лозници и Етно-селу ”Сунчана река” одржана обука која омогућава подношење захтева за добијање цертификата ”Чисто и сигурно”, што, искуства говоре, привлачи госте. Обука коју су омогућили Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) и Удружење хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС) одржана је у оквиру projekta ”ЕУ за тебе – за културно наслеђе и туризам” којi подржавају Европска унија и  ГИЗ – Немачка организација за међународну сарадњу.

 – Са ХОРЕС-ом имамо дугогодишњу успешну сарадњу и током епидемије више пута су нашем граду помагали дезинфекционим средствима и апаратима за дезинфекцију, а Лозницу међу првим градовима увек позивају да се укључи у пројекте, што показује да се наш град сматра важним туристичким одредиштем. Данас смо омогућили обуку не само за угоститеље и пружаоце услуга смештаја, већ и за инфо-центре и установе културе, за све који су у контакту са туристима, и на три места у различито време како би сви могли да је похађају. Добијање цертификата ”чисто и сигурно” подиже углед објекта, може да се користи у промоцији, доприноси квалитету услуга, као и угледу Лознице као туристичке дестинације – каже Снежана Перић, директорка ТОГЛ.

У претходних месец дана ХОРЕС је овакве обуке одржао у неколико туристичких места, а Марко Јелић, пројект менаџер удружења, каже да је замисао да се пружи подршка већим туристичким центрима пред сезону за коју се очекује да ће бити добра.

– Овим обукама подижемо свест о значају примене здравствено-хигијенских мера и постављању стандарда за пружаоце услуга у туризму. Прошле године ЕУ и ГИЗ дали су донацију у опреми за унапређење услуга у сеоском туризму, а ове је задатак да обуку прође око 8.000 запослених у туризму како би у условима пандемије која још траје прилагодили пословање и омогућили боравак туриста у чистом и сигурном. На оваквим обукама саслушамо и њихова искуства и проблеме у пословању у време ковида како бисмо им помогли. Данас смо поделили захтеве за цертификацију и надамо се да ће убрзо велики број објеката у овом крају добити цертификат, што ће их учинити приблачнијим за туристе – рекао је Јелић.

Он је објаснио и да ће у наредном периоду објекте који поднесу захтев за добијање цертификата овлашћена лица посетити као гости, платити услуге и потом написати извештај. То није претња, већ подстицај да дају значаја хигијени јер ће она још дуго бити основни разлог доласку гостију, а не само добра храна, смештај и гостопримство, нагласио је Јелић.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МИНИСТАР НЕНАД ПОПОВИЋ: Лозница – центар информационих технологија

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба о краљици Драги

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )