РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА ВОДЕ ЈАДРА – Нема рудника – има негативног утицаја

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА ВОДЕ ЈАДРА – Нема рудника – има негативног утицаја

У делу реке Јадар, низводно од бушотина у односу на оне узводно од њих, неколико пута увећано је присуство арсена, литијума и бора, показало је недавно истраживање. Доказ утицаја те рудне зоне је комбинација три елемента, арсена, литијума и бора, а она је апсолутно ''отисак прста'' те рудне зоне, каже Драгана Ђорђевић за ЛН

Мада најављени рудник јадарита, односно литијума и бора, није отворен, бушотине компаније ”Рио Тинто” у планираној рудној зони већ негативно утичу на животну средину. То су показали налази истраживања ”Утицај истражне фазе у зони налазишта јадарита на промену садржаја арсена, бора и литијума у реци Јадар” коју су радили истраживачи Драгана Ђорђевић, Сања Сакан и Јован Тадић, а представљено је 1. марта у Српској академији наука и уметности.

Резултати су показали да је у делу реке Јадар низводно од бушотина у односу на оне узводно од њих  неколико пута увећано присуство арсена, литијума и бора. Према речима Драгане Ђорђевић, научне саветнице са Института за хемију, технологију и металургију, резултати показују да, иако рудника нема,  истражне бушотине већ сада негативно утичу на животну средину, а сигурно је утицај и шири и сигурно су загађене неке подземне воде, што треба испитати. Међутим, ми немамо капацитете да урадимо то комплетно истраживање јер јако много кошта, каже она.

– Циљ истраживања био је да се покаже да ли има утицаја истражних бушотина и има га. Доказ утицаја те рудне зоне је комбинација три елемента, арсена, литијума и бора, а она је апсолутно ”отисак прста” те рудне зоне. То није из Зајаче јер би требало да буде и антимона, тако да нема сумње о чему се ради. Није то само један елемент па да се каже можда је утицај овога или онога, него су баш три она која се налазе у тој рудној зони и ту нема места за нагађања. Хтела сам да покажем – ако те бушотине, које не би смеле то да чине, већ утичу на животну средину, па замислите да се ту отвори рудник и свакога дана користи хиљаду тона сумпорне киселине, па 15 тона хлороводоничне, па јаловишта, отпадне воде, то је онда катастрофа. То је комплетно уништен крај, а ту без рудника већ има проблема. Утицај постоји и концентрација бора увећана је 17,1, арсена 8,9 и литијума 2,7 пута на више од 20 километара од зоне налазишта јадарита, у близини ушћа реке Јадар у Дрину, код места Јелав, у односу на воду код драгиначког моста који је око два километра узводно – објашњава она за ЛН.

Истраживање указује на различитост присуства ових елемената у Јадру пре и после рудне зоне, суштина је била, прецизира она, да се покаже да утицаја бушотина има, а када је тај минимални утицај толики, може се претпоставити шта би том подручју урадило отварање рудника. Она наводи да посебно забрињавања то што су ови узорци узети са локације која се налази толико низводно од места где је истраживао ”Рио Тинто”. Узорци воде су узети 26. октобра 2021. и то прво на два километара узводно од зоне налазишта јадарита на локацији драгиначки мост, а затим на више од 20 километара од зоне налазишта јадарита у близини ушћа реке Јадар у Дрину. Компанија ”Рио Тинто” је у долини Јадра урадила више од 500 бушотина, а из тридесетак цури токсична рудничка вода, каже Ђорђевићева.

– Цури вода која је у окружењу рудне стене на дубини од 300 до 700 метара. Неке бушотине нису добро обезбеђене па су почеле да пропуштају воду која под притиском излази на површину земље и са падавинама се спира са тла у реку Јадар. Питање је којим каналима она доспева у подземне воде, а подземне и речне воде су повезане. Нашим истраживањем хтели смо да покажемо какав утицај већ сада постоји на ушћу Јадра у Дрину, а то ће се десити и Дрини, Сави и Дунаву који ће такође бити угрожени – каже Ђорђевићева и истиче да се због необезбеђених бушотина већ сада осећа негативан утицај пројекта ”Јадар”, иако је у истражној фази. 

Иначе, код Драгиначког моста показало се да највише има гвожђа, онда магнезијума, док су бор, литијум и арсен у малим концентрацијама. У  истој реци код Јелава, низводно од рудне зоне, концентрација три елемента је осетно увећана (17,1 бора, 8,9 арсена и 2,7 литијума), присуство гвожђа је слично док је магнезијума нешто мање, а мало су увећане концентрација бакра и цинка. Ово истраживање показује да забринутост, пре свега житеља Горњих Недељица и осталих села где је планиран рудник јадарита, за њихову животну средину није без основа јер и без њега овај крај већ трпи негативан утицај.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВИХ ДАНА – Атомски одозго

У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ – Барем ризлом да се наспе пут

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )