У ЛОЗНИЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ – Промовисани конкурси за упис у војне школе 

У ЛОЗНИЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ – Промовисани конкурси за упис у војне школе 

Бесплатно школовање, стипендија и сигуран посао – три су основне предности војног школства за које се из године у годину пријављује све више кандидата. За све оне који желе да упишу Војну академију или Војно-медицински факултет конкурс је отворен 15. фебруара и трајаће до 31. марта. Како је на данашњој промоцији конкурса одржаној у лозничкој Гимназији рекао мајор Момир Станковић, наставник на Војној академији – катедра војног електронског инжењерства, ове године места ће бити за њих стотину на седам студентских програма.

Да би кандидати постали кадети Војне академије морају испуњавати одређене опште и  посебне услове. Селекција се обавља из два дела, у првом је тестирање из математике и провера физичке способности, а други део обухвата здравствену и психолошку проверу. Након тога се прави ранг-листа и примају се најбољи кандидати.

– Основне предности војног школства су, пре свега, квалитетни студентски програми који су конципирани тако да дају оптимална теоријска и практична знања, поред тога, студентима је током трајања школовања обезбеђен смештај интернатског типа тако да је школовање практично, потпуно бесплатно, обезбеђен је сав наставни материјал, одећа, обућа. Поред тога, сви кадети имају стипендију која се креће од 15.000 до 24.000 у зависности од године школовања. И још једна предност војног школства је то да након завршеног школовања сви наши кадети имају сигуран посао, извесну будућност у виду часног позива официра Војске Србије – рекао је Станковић.

О томе како изгледа један дан на Академији говорила је кадеткиња Катарина Дојић. Како је рекла, њој је било потребно да уложи мало више труда с обзиром на то да је завршила Економску школу у Коцељеви.

– Обично ђаци питају да ли ће успети, да ли ће моћи да се снађу, ја сам после Економске успела мада ми је било теже него онима који су завршили гимназију, посебно због математике, али већ у првој години смо се сви изједначили, имали смо исти степен знања. Успели смо и захваљујући професорима који се заиста труде, кад год нам нешто није јасно ту су да помогну, консултације су сталне – рекла је Дојићева.

На питање мајора Станковића да ли неко размишља да упише Војну академију или ВМА, од ученика који су дошли на промоцију нико се није огласио. Како смо сазнали, прошле године четворо ученика ове школе је конкурисало и примљено, један је уписао ВА а троје ВМА.

Како је речено, сваке суботе од 11 до 14 часова на Академији су организована ”Отворена врата” када будући кадети могу доћи са родитељима да би се детаљније информисали кроз разговор са професорима, а пружа им се и могућност да обиђу Академију.

Како је рекао Станковић, поред свих предности коју пружају војне академије веома важна су и пријатељства која се стекну током школовања, она остају за сва времена.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуо ковид пацијент

ОСМОМАРТОВСКИ БАЗАР – Снег не смета кад су штандови богати

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )