ОСМОМАРТОВСКИ БАЗАР – Снег не смета кад су штандови богати

Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) девети пут приређује ”Осмомартовски базар” данас и сутра, а на штандовима у Улици Јована Цвијића може се пронаћи много тога за поклон поводом Дана жена. Како каже Снежана Перић, директорка ТОГЛ, владало је велико интересовање за излагање на базару, али су лоше временске прилике утицале на то да не дође много гостију из других градова.

– Било их је најављено доста, али су временске неприлике учиниле своје. Ипак, имамо излагаче из Александровца са новим аранжманима какве до сада нисмо имали. Базар организујемо већ традиционално и задовољни смо што се одазвало доста наших излагача. Позивам све наше суграђане да пазаре на овом етно-базару и тако подрже ове вредне жене које су чувари наше традиције. Знамо колико је Осми март битан за жене и позивам их да буду активне у свим сферама живота. Што смо активније и видљивије, веће су шансе да наше визије социјалног и економског оснаживања буду остваривије – каже Перићева.

На штандовима разноврсни цветни аранжмани, сапуни, украсне свеће, пчелињи производи, ликери и разне рукотворине, а међу њима и плетене играчке. Украјинка Ирина Марковић у Србији је већ седам година и одлично говори српски.

– Прво сам научила да штиркам, а онда, када сам затруднеле, почела сам да правим плетене играчке и сада су овде изложене. Ту су и друге ствари које могу бити поклон и деци и женама, а ови плетени привесци у облику срца леп су дар за сваку жену – каже Ирина.

Иако снег провејава, њој није хладно, није заборавила какве су зиме у њеном завичају.

Поред занимљивих плетених играчака, на суседном штанду необичне украсне свеће. Жељко Пантић из Клубаца објашњава зашто су потпуно различите од других.

– То су декоративне свеће прављене од природног сојиног воска. Миришљаве су и одличан су поклон за Осми март. Ручни рад су, а, уколико се запале, могу да горе четири, пет сати – прича Пантић.

Пажњу пролазника неизбежно привлаче и необични цветни аранжмани прављени од разних природних материјала. Њих је изложила Весна Ђурђевић из Александровца.

– Планирали смо да дођемо на лознички ”Осмомартовски базар” и није нам било тешко, упркос ниској температури и снегу који је пао. Надамо се, ипак, да ће време сутра бити лепше да би више људи видело то што нудимо. Где год да смо досад излагали наилазили смо на одушевљење. Већ десетак година радимо ове аранжмане из природе у чијој изради користимо кукурузовину, шевар, лан, памучни конац… Аранжмани су дуготрајни и лако се одржавају – објашњава Ђурђевићева.

Базар траје још сутра тако да има још времена да се пронађе пригодан и јединствен поклон. Иначе, као и на свим досадашњим етно-базарима које приређује ТОГЛ, без обзира на повод, и на овом је градска управа  обезбедила бесплатне штандове излагачима.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАМПАЊА ГРУПНОГ ФИНАНСИРАЊА – Први циљ остварен, близу смо другог

ГРАДСКО ВЕЋЕ – Финансијска подршка полицији

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )