ПРВА КЊИГА СОФИЈЕ ВУКИЋ – Машту преточила у приче

ПРВА КЊИГА СОФИЈЕ ВУКИЋ – Машту преточила у приче

У Библиотеци Вуковог завичаја данас поподне представљена је књига „Мале и велике приче“ Софије Вукић из Швајцарске. Реч је о дванаестогодишњој девојчици, ученици седмог разреда која је своју прву збирку прича написала у време „закључавања“ због коронависруса током 2020. године. Књига је написана на италијанском, а сада је представљено издање преведено и штампано на српском језику.

– Моју склоност ка писању међу првима је приметила моја наставница књижевности која ми је и предложила да сакупим своје радове и направим збирку прича намењену дечјем узрасту. Послушала сам је, наставила да пишем и убрзо стигла до издавача који ме је подржао и објавио књигу. У Швајцарској сам је представила на неколико места, али је ово гостовање у Лозници прво на којем читаоци могу да виде и прочитају моју књигу на српском језику – рекла је Софија Вукић.

Како је испричала, поред тога што се бави писањем, после школе свира на клавиру, а учи и певање у музичкој школи коју води искусни вокални слолиста, познат по неколико учествовања на италијанском фестивалу „Сан Ремо“.

– Моја интересовања су шаролика, волим уметност, али и спорт, а највише ме привлачи тенис. Добитник сам многих медаља у пливању, скијању, тенису, уметничком клизању и шаху. Говорим пет језика – италијански, немачки, француски, енглески и српски. Сама сам урадила и илустрације за књигу користећи водене боје и компјутерску обраду фотографије. Тако су и теме о којима пишем различите, засноване на мојим фантазијама. У књизи је 14 прича о телепортацији, стилисткињи, свету у лего коцкицама, верном кучету и тако даље – детаљна је наша саговорница.

На питање каква је њена веза са Лозницом, одговара да је њен отац Мићо из Пилице, преко Дрине, али да је одрастао у завичају Вука Караџића, одакле је пре 32 године и отишао „трбухом за крухом“. Његови родитељи су имали кућу у Лозницу па је и он са супругом Славицом остварио сан да купи стан у граду своје младости.

– И моји су радили у Немачкој, али су још 1987. имали кућу у Лозници. Супругу сам упознао у Швајцарској, тамо смо остали да живимо, а овде често долазимо на одмор. Драго ми је што смо сви заједно у Библиотеци Вуковог завичаја представили прву књигу наше ћерке Софије. Она намерава и даље да пише, а већ је почела да ради и на свом првом роману. Наше је само да је у свему подржимо – рекао је Вукић.

Због своје скромности, тек је у пар реченица лозничкој публици рекао да се већ деценију бави хуманитарним радом и да помаже Србију и Републику Српску. Због тога је награђен плакетом Града Лознице, а ове године председник Србије одликовао га је Орденом Карађорђеве звезде трећег реда.

Овим књижевним сусретом на најбољи начин је обележен и Национални дан књиге.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Драги читаоци,

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Све мање новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )