КРИСТИЈАН БАБИЋ ИЗ БАЊЕ КОВИЉАЧЕ – Од оронулог ‘’фиће’’  направио лепотана

КРИСТИЈАН БАБИЋ ИЗ БАЊЕ КОВИЉАЧЕ – Од оронулог ‘’фиће’’  направио лепотана

Петнаестогодишњи Кристијан Бабић из Бање Ковиљаче похађа први разред лозничке средње Техничке школе, учи да постане ауто-механичар и много воли аутомобиле олдтајмере, а своју љубав према њима показао је на делу. Од старог, некада изузетно популарног  ‘’фиће” стандард, старог четири деценије, који је пре био за отпад него за сређивање, он је уз помоћ оца Ђорђа, двојице деда, Ристе Бабића и Драгана Душе Ранковића, као и подршку неколико пријатеља, направио правог лепотана достојног аутомобилских смотри.

Његова мајка Тамара каже да је Кристијан увек волео нешто да ‘’мајсторише’’, а пошто су му отац, деда и ујак ауто-лимари није чудо да је заволео аутомобиле. Додуше, прво је сређивао бицикле, понике, ‘’пекао’’ занат, а онда је прешао на четвороточкаше па данас његово двориште краси ‘’фићо’’ црвене боје, са белим гумама, белим воланом, угланцан да се цакли.

Кристијан прича да је најпре желео да се позабави фолксваген ‘’бубом’’ које воли, али је онда случајно видео на интернету прилог о двојици момака који старим ‘’фићама’’, односно застави 600, касније познатијој 750, враћају стари сјај, што му се свидело. Гледајући оца како поправља возила, припомагао је тако да му ‘’чачкање’’ око кола није било непознат терен, а знао је и шта хоће.  

– Овога ‘’фићу’’, 1982. годиште, купио ми је деда Риста пре четири године у Малом Зворнику. Био је у таквом стању да је мој отац рекао да није вредан труда, али је пристао да помогне. Само предња хауба и кров били су добри, све остало је требало мењати и сређивати. Минуле четири године ауто је темељно рађен, набављани су делови до којих није лако доћи. Ту сам имао неизмерну помоћ мог другог деде Душе, који нажалост више није са нама. Све што сам рекао да ми треба, он је одмах набављао, а то није било лако, прекидао је своје послове да ми помогне и на томе сам му вечно захвалан. Иначе, увек пре узимам половне делове него нове зато што ти половни  имају своју историју, неку причу. Тако у ‘’фићи’’ имам тастер сирене каквих је можда десетак у Србији. Наравно, нисам то могао сам да урадим, али сам уз помоћ оца и деда успео да доведем ‘’фићу’’ у стање да је готово сасвим спреман за регистрацију – каже овај дечак док поносно показује свог црвеног љубимца.

Док прича, он га загледа, а да је о свему мислио потврђује и вентил на гумама који је у облику коцкице за јамб. Кристијан каже да су делови били највећи проблем па их је набављао преко интернета, а велику помоћ у томе је имао од Милана Миленковића из Зајечара и Оливера Јањића из Бијељине док му је око механике помагао мештанин Ненад Јовановић. Враћање ’’фиће’’ у живот однело је доста новца, али је резултат више него видљив, а Кристијану срце на месту.

-‘’Фићи’’ ових дана још треба да се среди електроника и онда ће бити регистрован. Знам да возим, а возачки ћу полагати наредне године, међутим, до мог пунолетства возиће га отац и мајка. Ово није аутомобил за сваки дан, биће вожен у неким посебним приликама и на смотре, а верујем да ће где год да буде виђен бити међу запаженијим ‘’фићама’’. Било је већ понуда да га продам, али то нећу учинити јер сам емотивно везан за њега. Много ми је жао што је деда Душа преминуо пре неколико месеци па није стигао да види шта смо успели да направимо – каже Кристијан који већ има нове планове.

Најпре жели да среди деда Душиног мерцедеса Е класе из 1998. године, а онда планира да  рестаурира ‘’бубу’’ из 1974, а ускоро да набави и ‘’фићу’’ са контра вратима из 1965. а то је, како рече, ‘’поезија од аута’’. Повремено по дворишту пажљиво провоза свог ‘’фићу’’ и једва чека дан да са њим оде у саобраћај. Када се овај црвени малишан појави на друмовима сигурно је да нико неће моћи да га не примети и не окрене главу за правим лепотаном, остварењем дечачког сна који је постао јава.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАЛИГРАФКИЊА ДАНИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – Уметношћу од Африке до Кипра

ПРИЧА О ПОПУЛАРНОЈ “БОГИЊИ” – За “ајкулу” или “жабу” нема цене

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )