ПЕТИ МЕЂУНАРОДНИ МУЗИЧКИ ФОРУМ – Теме за све који се музиком баве

Пети међународни музички форум Selector PRO биће одржан крајем седмице која је пред нама, као и прошле године, у дигиталном простору уз пренос уживо.

Током прошле године су представништво Британског савета ( British Council) у Украјини и ”Music Export” из те земље организовали Selector PRO у дигиталном простору, а такав формат је имао одличан одзив, па су одлучили да тако буде и у 2022. години.

Selector PRO је форум за музичко образовање и повезивање, који као такав најдуже постоји у Украјини, а ове године слави пету годину постојања. Музичари и представници музичке индустрије из Уједињеног Краљевства, Европе и Централне Азије, 18. и 19. фебруара, биће у прилици да присуствују онлајн форуму на чијем ће обимном распореду бити разговори са професионалцима, радионице и непроцењиве могућности за повезивање.

Као и увек, учествовање на Selector PRO је бесплатно, с тим што је потребно регистровати се пре почетка.

Корени овогодишњег Форума, наводи се у саопштењу организатора, леже у стварним проблемима музичке индустрије, али је Форум посвећен спремном дочеку будућих искушења.

– Да бисмо на нама својствен начин дефинисали „Нову нормалност која се стално мења“, рачунамо на снагу музичке заједнице – њено тешко стечено искуство и доказе међусобне подршке. Шта то значи? Напросто то да Selector PRO 5 окупља десетине професионалаца из Велике Британије, Европе и Централне Азије који ће се позабавити значајним текућим и предстојећим проблемима музичке индустрије – објашњавају организатори.

Како ће Форум изгледати? Selector PRO се састоји од осам модерираних панела који покривају низ тема релевантних за музичку индустрију. О томе како су на ову индустрију утицале године пандемије, Британка Џејн Бис, ”The Factory” и ”Manchester International Festival”, разговараће с Британцем Полом Мегиверном, ”Playbook Artists”, и Берил Сариалтун, турски пројекат ”Мој град, мој глас”. Они ће кроз студије успешних случајева пренети своја позитивна искуства сарадње на даљину у претходне две године. Дона Клоуз, британски ”5Г фестивал” водиће панел о напретку који музичка индустрија однедавно остварује кроз занимљиве хибридне догађаје, а придружиће јој се Антон Воловик, из украјинског ”Reface-a”, који ће говорити о томе како уметници могу квалитетније ангажовати и забављати публику. О томе како се суочавати с говором мржње на интернет платформама, британска ди-џеј Џјоти, ”Rinse FM”, разговараће с Ели Џајлс, ”Step Music Management” из Велике Британије, и Анастасијом Бабичевом, ”Masterskaya”, украјинска дискографска кућа и креативни музички простор, и психологом Вером Кравченко изУкрајине.

Шони Каваљеро из британске ”Go 2 Agency” водиćе радионицу о ауторским правима, теми изузетно актуелној с обзиром на процват тржишта дигиталне музике. Каваљеро ће расветлити питања као што су заштита властитог рада и ауторски хонорар,  „правилник“ креативног садржаја на мрежи и шта треба предузети кад трећа страна без дозволе користи ваш рад. Присуствоваћемо и разговору који обећава широк распон тема с обзиром на то да саговорници представљају два најразличитија музичка тржишта која се могу замислити: Британац Џон Дан: ”Parallel Lines” и Грузијац Гиорги Киконишвили: Electronauts/Bassiani/Horoom Nights причаће о томе како граде властите тимове, о својим методама и о томе како су успели да преживе последње две године, те шта музику „уради сам“ покреће у њиховим земљама. О улози музичке индустрије у суочавању с климатским променама, Клер О’Нил из британског ”Greener Festivala” и председница групе Зелених у Удружењу за електронску музику/Association for Electronic Music разговаће с Фијематом Конте, менаџерком за одрживост животне средине (”Manchester International Festival”) и Вером Логданиди  (”Rhythm Büro”), украјинском музичком активисткињом. Оне ће разговарати о томе како уметници и публика могу допринети одрживијем музичком сектору, као и о  изводљивим решењима за системске промене кроз уметност.

– Али ту није крај, јер ћемо разматрати и нове приступе сарадњи, ефикасно управљање временом, изазове изградње тимова, ангажовања публике и монетизације у онлајн простору, те још много тога.

Конференција Selector PRO одржаваће се на онлајн платформи једноставној за коришћење, с прегршт функција као што су окружење за умрежавање, интерактивне радионице и дискусије, собе за сусрете један на један, те библиотека ресурса за поновне прегледе одржаних панела.

– Осим тога, не можете се пожалити ни на цену. Digitalni forum Selector PRO је бесплатан, уколико се благовремено пријавите за учешће. Да бисте му присуствовали, довољно је да се пријавите ovde – наводи се у саопштењу.

Пре почетка догађаја добићете своје податке за пријаву и упутства о томе како да се крећете кроз простор за онлајн састанке.

ПРОМО

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )